Een hondenmand of hondenkussen voor jouw hond?

Je bent op zoek naar een fijne ligplaats voor jouw hond. Er is valt veel te kiezen en het maken van die keuze is niet altijd makkelijk. Daarom vind je hieronder een aantal tips die het maken van de keuze een beetje makkelijker maakt en jouw hond een heerlijke eigen rustplaats heeft.

De juiste rustplek voor jouw hond

Rust is belangrijk voor een hond. Het is daarom belangrijk om na te denken over hoe de rustplaats van jouw hond eruit moet zien. Houd hierbij altijd rekening met de voorkeur van je hond, maar ook met zijn fysieke en mentale gesteldheid zijn van belang.

Er zijn verschillende rustplekken mogelijk, denk hierbij aan de hondenmand, de bench, het hondenkussen. Er zijn zelfs hondensofa’s te koop! Om ervoor te zorgen dat de rustplek van jouw hond perfect in huis past, zijn alle rustplekken te koop in verschillende maten, kleuren en vormen. 

De verschillende functies

Welke keuze je maakt, hangt natuurlijk heel erg af van jouw hond, de functie van de rustplek en jouw eigen smaak. Een hondenmand kan zorgen voor meer bescherming omdat de hond wat meer beschut ligt door de opstaande randen. Heb je een langharige hond die zijn warmte lastig kwijt kan? Dan is het hondenkussen voor jullie misschien wel de juiste keuze, het hondenkussen zorgt er namelijk voor dat de temperatuur van de hond beter gereguleerd kan worden omdat hij wat verhoogd ligt en niet beschut.

Een hondenbench is een goede keuze als jouw hond het lastig vindt om zelf rust te nemen of als hij wel eens iets sloopt. Let er op dat je de bench wel altijd op de juiste, positieve manier aanleert.

De hondensofa is een echte eyecatcher in huis en heeft een luxe uitstraling. Doordat de hond wat hoger ligt dan op bijvoorbeeld een hondenkussen, heeft hij meer overzicht en dat zorgt ervoor dat honden zich veiliger kunnen voelen.

Hondenmand

De hondenmand kan een veilige plek worden voor je hond waarin hij heerlijk tot rust kan komen, zijn snacks kan opeten en heerlijk kan slapen. Bij het kiezen van de hondenmand moet je altijd rekening houden met het materiaal, de afmeting, de vulling en de prijs/kwaliteitverhouding. Zo hebben zowel hond als baas veel plezier van de mand.

In de hondenmand moet vaak nog een kleed of kussen gelegd worden, zorg er altijd voor dat het kleed of het kussen perfect passen. Zo voorkom je dat de hond nare blessures oploopt tijdens het rusten.

Bekijk al onze hondenmanden

Hondenkussen

Het hondenkussen kun je vergelijken met een hondenmand. Het ligt zacht en aangenaam voor de hond. Het grote verschil is dat het hondenkussen geen opstaande randen heeft waardoor hij minder beschut ligt. Het voordeel hiervan is dat de temperatuur van de hond makkelijker gereguleerd kan worden. Hondenkussen zijn er in verschillende soorten, maten en vormen. Houd bij het kiezen van het hondenkussen altijd rekening met de grote van je hond en zijn favoriete lighouding. Het beste is als de hond tijdens zijn slaap in zijn geheel op het kussen past zodat er geen kop of poten buiten vallen. Dit kan zorgen voor stijfheid en pijnlijke spieren en gewrichten.

Bekijk al onze hondenkussen

De bench

De bench is een afsluitbaar hondenhok waarin jouw hond heerlijk tot rust kan komen. Doordat het deurtje dicht kan, wordt de hond als het ware gedwongen om ook daadwerkelijk rust te nemen. Bij het aanschaffen van een hondenbench is het belangrijk om rekening te houden met de maat van de bench. De hond moet er rechtop in kunnen staan en hij moet groot genoeg zijn dat de hond er staande in kan draaien.

In een bench wordt vaak een vetbed gelegd, een comfortabele ondergrond die nagenoeg altijd dezelfde temperatuur heeft.

Wij adviseren om de hond nooit zomaar in een bench te doen, maar dit altijd stapsgewijs, op een positieve manier aan te leren! 

Bekijk al onze hondenbenches

Hondendeken 

Hondendekens worden vaak gebruikt om ergens overheen te leggen. Denk hierbij aan een dekentje op de bank of in de auto. Het wordt voor de hond op die manier duidelijk op welk deel van de bank hij wel en niet mag liggen. Er zijn prachtige, zachte dekens te koop. Sommige met een opstaande rand zodat de hondendeken gaat lijken op een hondenmand. Welke deken je ook kiest, zorg er voor dat je hond er lekker zacht op kan liggen. 

Het voordeel van een hondendeken is dat je hem makkelijk overal mee naartoe kunt nemen, het is licht en voorkomt dat hondenharen in de stof van bijvoorbeeld je bank trekken. 

Bekijk al onze hondendekens

Hondensofa

Een hondensofa wordt vaak gezien als luxe variant van de hondenmand. De hondensofa heeft een koninklijke uitstraling en zorgt ervoor dat de plek van jouw hond duidelijk opvalt in jouw huis. Een hondensofa is makkelijk te verplaatsen en zorgt voor een hoge ligplek voor je hond. De meeste honden vinden het fijn om wat hoger te liggen als ze gaan slapen. De hoogte zorgt ervoor dat honden overzicht hebben en een veilig gevoel krijgen.

Hondenslaapzak

Er zijn honden(rassen) die het sneller koud hebben dan anderen. Denk hierbij aan windhonden die maar weinig vet en vacht hebben. Deze honden vinden het vaak heerlijk om in een hondenslaapzak te liggen. Deze slaapzakken zijn vaak licht en makkelijk te verplaatsen. Op die manier kunt u de slaapzak overal mee naartoe nemen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als u op reis gaat of als de hond (intensief) gaat sporten. De rustplek zorgt er dan voor de spieren van de hond niet te snel afkoelen.

De juiste maat voor jouw hond

Honden slapen in verschillende houdingen. Soms liggen ze helemaal opgerold, soms liggen ze languit of met hun poten in de lucht. Het is bij het kiezen van de juiste rustplek voor jouw hond, belangrijk om te kijken naar de maat van van het kussen. Ga je het kussen alleen gebruiken in de puppyfase en koop je voor je uitgegroeide hond een nieuw kussen of koop je een kussen waar de hond vanaf puppy af aan op gaat liggen? Houd er rekening mee dat de hond languit op zijn rustplek kan liggen. Doordat de hond in zijn geheel op het hondenkussen of in zijn hondenmand past, zorgt het ervoor dat er geen ledematen uitsteken. Daarmee voorkom je dat niet het hele lijf van de hond wordt ondersteund. De ondersteuning die een hondenmand of hondenkussen biedt, is natuurlijk van groot belang voor de hond. Het maakt dat de rustplek een fijne slaapplek kan worden zonder dat de hond met spierpijn op moet staan. 

De maat van het kussen is afhankelijk van de lengte van jouw hond. Zorg ervoor dat het kussen wordt gekocht op de lengte van de volwassen hond. Zorg ervoor dat het hondenkussen groot genoeg is om jouw hond languit te kunnen laten liggen. De meeste honden liggen een beetje opgerold, maar ze kunnen ook wel eens languit liggen. Het ziet er natuurlijk een beetje raar uit als de hond aan een zijde over de rand van het kussen heen ligt.

Zorg er als laatste voor dat de hondenmand of het hondenkussen niet té groot is. Vaak zorgt de rustplek voor veiligheid, geborgenheid en een stukje temperatuurregulatie. Een te grote mand zorgt ervoor dat de hond minder beschut ligt en zijn warmte niet goed vast kan houden!