Leer jouw hond opruimen

Door Cindy de Groot
-

Iedereen kent het. Je hond ligt nét lekker te slapen na het spelen, en jij gaat op zijn favoriete piepspeeltje staan. De hond weer wakker, jij zere voeten en gefrustreerd over de rotzooi in huis!

Leer je hond zijn eigen spullen op te ruimen. Je hebt er niet veel voor nodig. De hond vindt het leuk om nieuwe dingen te leren en jij hoeft niet achter hem aan te lopen als butler!

Wat heb je nodig?
- een speeltje
- een bak waarin de speeltjes opgeruimd kunnen worden
- beloningssnoepjes (en je clicker als je die gewend bent)
- een beetje humor
- geduld 
- en natuurlijk de hond!

Hoe gaat de training?
Om de hond te leren om zijn eigen rotzooi op te ruimen, beginnen we deze training achterstevoren. We gaan de hond leren om zijn kop in zijn speelgoedbak te stoppen. Voor sommige honden is dit een heel makkelijke stap, voor andere honden kost dit iets meer tijd! Blijf goed naar je hond kijken en beloon dat wat je wilt zien!

Stap 1: Pak de bak waarin je wilt dat het speeltje opgeruimd wordt en zorg dat de hond er interesse in krijgt. Dit kan bijvoorbeeld door er een voertje in te leggen en de hond deze eruit te laten eten. Beloon je hond op het moment dat hij uit zichzelf met zijn kop in de bak gaat.

Stap 2: Pak een favoriet speeltje van de hond en leg deze in de bak. Als de hond er naar kijkt of het speeltje aanraakt, krijgt hij zijn beloning. Uiteindelijk is het de bedoeling dat hij het speeltje gaat vastpakken dus stel de beloning steeds wat uit (als de hond begrijpt wat de bedoeling is).

Stap 3: De hond moet het speeltje nu echt met zijn bek aanraken en vastpakken. Kent de hond het commando 'vast', kun je dit gebruiken. Je hoeft het niet speciaal aan te leren voor deze oefening. Beloon de hond steeds uitgebreid op het moment dat hij het speeltje in zijn bek heeft.

Stap 4: Laat de hond het speeltje uit de bak pakken of geef het speeltje boven de bak in zijn bek. Laat hij het weer los en valt het in de bak? Beloon dit!

Stap 5: Laat de hond het speeltje van net buiten de bak pakken of geef het speeltje net buiten de bak in zijn bek. Let erop dat je de afstand niet te groot maakt, het moet voor de hond nog duidelijk zijn dat hij met zijn speeltje naar de bak moet en het daar moet loslaten. Ook hier beloon je weer uitgebreid als dit lukt!

Stap 6: Maak de afstand tot de bak steeds iets groter totdat je zeker weet dat de hond snapt wat de bedoeling is! Ga in kleine stapjes en vergeet niet om tussentijds te belonen.

Stap 7: Als de hond de bovenstaande stappen goed snapt, kun je een commando koppelen aan deze actie. Wij gebruiken gewoon het woord 'opruimen' maar elk commando waar nog geen andere actie aan is gekoppeld, kan hier worden gebruikt (bijvoorbeeld 'clean' of 'opbergen').

Stap 7: Je kunt het commando nu gebruiken en ook andere speeltjes op laten ruimen!

We zijn heel benieuwd of het jullie is gelukt! Heb je een leuke foto of een leuk filmpje? Deel het met ons!