Jouw hond leren loslopen

Door Cindy de Groot
-

Het wordt weer mooi weer, het broedseizoen is bijna ten einde en het water wordt weer opgezocht. Voor veel honden betekent dit dat ze weer los mogen gaan lopen. Zeker voor honden die tijdens de ijsperiode aan de lijn hebben gelopen of voor heel jonge honden, is het belangrijk om het commando ‘hier’ weer even opnieuw onder de aandacht te brengen.

De zogenaamde ‘recall-training’ moet altijd een feestje zijn voor de hond. Zorg er dus voor dat je altijd iets lekkers bij je hebt, als je beloond met voer of het favoriete speeltje van je hond, als je met spel beloont.

 Er zijn verschillende manieren om je hond te leren om te komen als je hem roept. Toch ziet de training er in de basis altijd hetzelfde uit.

  1. Start in een prikkelarme omgeving
  2. Zorg voor de juiste beloning. Voor sommige honden is dit voer, voor andere honden is dit spel. Kijk daarbij altijd naar wat jouw hond als beloning ervaart.
  3. Zorg voor succes. Er is niets belangrijker dan dat de hond de juiste associatie legt tussen het commando dat je aan het trainen bent, en de beloning die volgt. Het voorkomt bovendien dat je de hond moet gaan ‘vangen’.
  4. Mislukt de oefening een keer? Geen paniek! Wordt niet boos op de hond. Het moet voor hem altijd een feestje zijn om naar je toe te komen!
  5. Beheerst de hond het commando in de prikkelarme omgeving? Voeg dan langzaam wat prikkels toe. Met de nadruk op langzaam!

 Als de hond het commando in verschillende omgevingen met verschillende prikkels kan opvolgen, is het belangrijk dat je het commando blijft onderhouden. Dat betekent dat je hem dus nog steeds af en toe zult moeten belonen om de waarde van het commando te behouden. Ga dus nooit op pad zonder de beloning. Als je hond in een moeilijke situatie de juiste keuze maakt, is het van groot belang om hem hiervoor te belonen. Hij krijgt dan immers bevestigd: hoe leuk het ergens anders ook is, bij mijn baas is het al-tijd! feest.

 Een leuk spelletje om het ‘hier-komen’ te oefenen

Wat heb je nodig?

Stap 1: Ga ongeveer 10 – 15 meter uit elkaar staan.

Stap 2:  Zorg voor succes, dat betekent dat als je in de eerste fase van de training zit, je de lange lijn aan de halsband van de hond bevestigd. Gaat de oefening dan per ongeluk mis? Geen probleem, aan de lange lijn heb je hem zo weer te pakken zonder dat er een vangspelletje volgt.

Stap 3: Neem de meest waardevolle beloning voor jouw hond, bij de hand

Stap 4: De eerste persoon noemt de naam van de hond. Als de hond naar die persoon toe komt, krijgt hij zijn beloning. Onthoud hierbij: meer beloning is waardevoller voor een hond dan een grote beloning. Geef dus liever veel kleine snoepjes dan 1 grote. Beloon de hond voor ongeveer 10 seconde. Als je dit consequent toepast ‘koop je tijd’. De hond gaat zich gedragen naar wat hij verwacht: 10 seconde beloning. Dit betekent dat jij 10 seconde de tijd hebt, om je hond aan te lijnen.
Probeer de hond naast je te belonen en niet over hem heen te gaan hangen. Dit kan voor de hond als een bedreiging overkomen. Vindt je hond het lastig om voer aan te nemen uit je hand? Strooi het dan duidelijk zichtbaar voor je op de grond.

Stap 5: Stop het belonen. Geef, als de hond het commando beheerst, het commando ‘vrij’. Beheerst je hond dit commando niet, geef hem dan de gelegenheid om zelf los te komen van de oefening. Laat hem in elk geval even wegkijken van persoon 1 en geef hem de gelegenheid om van je af te bewegen.

Stap 6: de 2e persoon roept de naam van de hond. Als de hond naar die persoon toe komt, krijgt hij zijn beloning. Pak dit hetzelfde aan als bij persoon 1.

Stap 7: Stop het belonen en laat de hond loskomen van de oefening.

Maak het spelletje niet te lang en stop voor het moment dat je hond afhaakt, je stopt dus nooit te vroeg! Succes is super belangrijk, stop dus op het hoogtepunt. Gaat de hond de fout in, geen probleem. De lange lijn zorgt ervoor dat hij in elk geval geen al te groot feest voor zichzelf kan maken. Probeer de oefening makkelijker te maken: de kans op succes wordt daarmee vergroot! Gaat de oefening na het ‘foutje’ een (aantal) keer achter elkaar goed. Stop de oefening en ga de volgende keer, met de succeservaring van de hond in zijn achterhoofd, weer vrolijk verder!

Doe dit spelletje alleen als je weet dat de hond zich comfortabel voelt bij allebei de personen. Heb je een kleine hond? Het kan helpen door jezelf óók klein te maken door bijvoorbeeld op de grond te gaan zitten.