Zwitserse Witte Herdershond

Door Mijn gezonde hond
-

De Zwitserse Witte Herder is een hond die alles in zich heeft om op slag verliefd op te worden! Eén blik is vaak al voldoende om doordrongen te worden van hun vriendelijke persoonlijkheid, hun knappe verschijning en opgeruimde levendigheid. Het hebben van plezier dragen ze graag uit, een karaktereigenschap waarmee ze hun baasjes uitnodigen om ook actief met ze bezig te zijn. Want naast lief, leuk en gezellig blijven het natuurlijk slimme Herdershonden die zowel lichamelijk als geestelijk van een uitdaging houden.

Ras omschrijving van een Zwitserse Witte Herdershond

De Zwitserse Witte Herder is een krachtig, goed bespierde, middelgrote hond met staande oren, van rechthoekig formaat. Hij heeft een middelzwaar beendergestel en een elegante, harmonieus vloeiende belijning. De schofthoogte kan variëren van 58 tot 66 cm bij reuen en van 53 tot 61 cm bij teven. Het gemiddelde gewicht van een reu is circa 30 - 40 kilo en van een teef 25 - 35 kilo. Het ras kent twee vachtvarianten, namelijk langstokhaar en stokhaar. Sommigen zijn van mening dat de langstokhaar een hele hoge aaibaarheidsfactor heeft, terwijl anderen juist de krachtige uitstraling van de stokhaarvariant erg weten te waarderen. 

Karakter van een Zwitserse Witte Herdershond

Soms kan een Zwitserse Witte Herder even de kat uit de boom kijken. In de regel zal hij echter snel ontdooien. Voor sommige mensen is deze eigenschap een mindere eigenschap, anderen zien er juist een voordeel in. Ook komt het voor dat hun intelligentie in combinatie met het zachtere karakter tot bepaalde gedragingen leidt die wat complex kunnen zijn voor de eigenaar. Daarom zoekt een Zwitserse Witte Herder beslist een baas die niet zomaar aan een hond begint en wiens aard het is een vriendelijke, opbouwende en belonende opvoeding te geven waarbij hij consequente regels hanteert. Het is ook een hond met een behoorlijke ‘will to please’ en dat maakt hem erg geschikt voor verschillende takken van hondensport zoals obedience, agility, flyball, speuren en allerlei variaties daarvan. Natuurlijk moet je daarbij wel rekening houden met de bouw van de individuele hond. Maar bovenal is de Zwitserse Witte Herder een hond die zijn mand graag bij zijn familie in huis heeft staan, aanleg heeft om goed overweg te kunnen met kinderen, houdt van knuffelen en wandelen, vaak te porren is voor een spelletje, lopen naast de fiets of graag gaat zwemmen.

FCI Informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Bron: Raad van Beheer.