Vizsla Korthaar

Door Mijn gezonde hond
-

De Hongaarse Staande Hond of Magyar Vizsla is beter bekend onder de naam Vizsla. Deze middelgrote draadharige staande honden verrichten hun werk voordat er geschoten wordt. Staande honden zoeken het land met opgeheven hoofd al zigzaggend af tegen de wind in, om verwaaiing van het wild op te vangen. Zodra ze wild ruiken staan ze ‘voor’, zodat de jager weet waar het wild zit. De continentale staande honden, waarvan de Vizsla er een is, zijn allrounders. Dat betekent dat ze behalve voorstaan ook apporteren. Vizsla’s zijn geschikt voor het werk in zowel het veld als in het bos en in het water.

Ras omschrijving van een Vizsla Korthaar

De kortharige Vizsla heeft een dichte vacht die stevig en hard aanvoelt. Het hoofd en de oren zijn dunner, zijdeachtig en korter behaard. In de verharingsperiode kun je los en dood haar met een rubberen borstel verwijderen; buiten deze perioden verhaart de kortharige Vizsla nauwelijks.

Karakter van een Vizsla Korthaar

Levendig, vriendelijk, evenwichtig, intelligent en gemakkelijk af te richten. De draadhaar is over het algemeen iets rustiger van aard dan de korthaar. De Viszla is intelligent genoeg om te doorgronden wat je van hen verlangt en doen hun baas graag een plezier.

FCI Informatie

FCI groep 7: Voorstaande honden

Bron: Raad van Beheer.