Vizsla Draadhaar

Door Mijn gezonde hond
-

De Hongaarse Staande Hond of Magyar Vizsla is beter bekend onder de naam Vizsla. Deze middelgrote draadharige staande honden verrichten hun werk voordat er geschoten wordt. Staande honden zoeken het land met opgeheven hoofd al zigzaggend af tegen de wind in, om verwaaiing van het wild op te vangen. Zodra ze wild ruiken staan ze ‘voor’, zodat de jager weet waar het wild zit. De continentale staande honden, waarvan de Vizsla er een is, zijn allrounders. Dat betekent dat ze behalve voorstaan ook apporteren. Vizsla’s zijn geschikt voor het werk in zowel het veld als in het bos en in het water. Vooral de draadharige Vizsla verdraagt zwaar terrein en extreme weersomstandigheden goed.

Ras omschrijving van een Vizsla Draadhaar

De draadharige Vizsla heeft een aanliggende, stevige en dichte vacht zonder glans. Het dekhaar is 2 tot 3 cm, de onderwol is dicht en waterafstotend. De contouren van het lichaam moeten zichtbaar blijven. De vacht van deze hond moet zo nu en dan geplukt worden. Buiten de trimbeurten volstaat een keer per week borstelen.

Karakter van een Vizsla Draadhaar

Levendig, vriendelijk, evenwichtig, intelligent en gemakkelijk af te richten. De draadhaar is over het algemeen iets rustiger van aard dan de korthaar.

FCI Informatie

FCI groep 7: Voorstaande honden

Bron: Raad van Beheer.