Tsjechoslowaakse Wolfhond

Door Mijn gezonde hond
-

De Tsjechoslowaakse Wolfhond is ontstaan uit een experiment. Door de Duitse Herder, die toen in het leger werd gebruikt, te kruisen met een Karpatenwolf, hoopte men een hond met meer uithoudingsvermogen te fokken. Deze honden moesten namelijk een zeer goede conditie hebben om langs de grens van het toenmalige Tsjechoslowakije te kunnen patrouilleren met hun begeleider. Ook moesten ze zelfstandig in een kleine roedel tussen hekken eventuele vluchtelingen naar het Westen weerhouden om deze grens over te steken.

Ras omschrijving van een Tsjechoslowaakse Wolfhond

De Tsjechoslowaakse Wolfhond ziet eruit als een wolf. Heeft een stokharige vacht die in diverse schakeringen grijs voorkomt, al of niet met lichtbruine aftekening rondom de kop. De ondermaat in de rasstandaard is 60 cm voor teven en 65 voor reuen. Een bovenmaat is er niet maar ligt gemiddeld tussen 67 en 69 cm. Het gewicht van teefjes ligt tussen 28 en 35 kg en van reuen tussen 35 en 45 kg. De Tsjechoslowaakse Wolfhond wordt 10 tot 15 jaar. 

Karakter van een Tsjechoslowaakse Wolfhond

In aanleg heeft de Tsjechoslowaakse Wolfhond een moedig en standvastig karakter, maar er komen ook schuwere honden voor. Je kunt hem eventueel inzetten voor bewaking maar over het algemeen zal hij weinig blaffen. Ook als familiehond is hij geschikt. Bovendien kan hij met andere diersoorten samenleven mits hij er vanaf pup-leeftijd mee in aanraking is geweest. Op latere leeftijd kunnen er eventueel rangordeproblemen ontstaan ten aanzien van andere honden.

FCI Informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Bron: Raad van Beheer.