Stabijhoun

Door Mijn gezonde hond
-

De Stabijhoun vindt zijn oorsprong in het Friese wouden gebied. De naam Stabijhoun kan afkomen van de woorden: sta mij bij en houn, het Friese woord voor hond. De Stabijhoun is een zeer veelzijdige hond en staat de baas bij in diverse taken.  De Stabijhoun werd gebruikt voor de jacht op mollen, ratten en bunzingen, als waakhond en als ongedierteverdelger op het erf en rond  het huis en af en  toe als jachthond bij de jacht op haar- en veerwild. De Stabijhoun was van oorsprong de hond van  de "kleine man", de dagloner, van boeren en kleine pachters. Het is een zeer veelzijdige hond die tegenwoordig vooral als gezelschapshond wordt gehouden.

Ras omschrijving van een Stabijhoun

De Stabijhoun is een voorstaande jachthond en is verwant met de Drentsche Patrijshond en de Heidewachtel. Het is een krachtige gebouwde hond zonder fors of fijn te zijn. De Stabijhoun is een bonte hond in twee kleuren: zwart/wit en bruin/wit. De vacht is middelmatig lang en sluik aanliggend en over de gehele romp een weerbestendige ondervacht. De voorborst, kraag,broek en staart zijn ruimer behaard. De ideale schofthoogte voor reuen is 53 cm. Voor teven is de schofthoogte 49 cm.

Karakter van een Stabijhoun

De Stabij is vrolijke en slimme gezinshond die je ook in diverse hondensporten tegenkomt.De Stabijhoun is een echte Fries; hij wil soms even de kat uit de boom kijken, maar daarna heb je een vriend voor het leven. Met zijn gevoelige en tikje eigenzinnige aard is het een hond die geen harde, maar wel een consequente opvoeding nodig heeft. In huis en op het erf is de Stabijhoun een rustige maar waakse hond. In onbekende situaties kan de Stabijhoun in het begin gereserveerd zijn.

FCI Informatie

FCI groep 7: Voorstaande honden

Bron: Raad van Beheer.