Schotse Terrier

Door Mijn gezonde hond
-

De Schotse Terrier heeft niet altijd Schotse Terrier geheten. Eerder benamingen zijn o.a. Aberdeen Terrier, Otter Terrier en Diehard. De Schot werd gebruikt in de Hooglanden van Schotland, rond het Blackmount gebied, voor de jacht op das, vos en ander klein ongedierte. Zijn sterke gebit en krachtige nek maakten hem tot een geduchte tegenstander. Door zijn niet al te brede borstkas kon hij de prooi volgen tot in het hol.

Ras omschrijving van een Schotse Terrier

De Schotse Terrier is uniek in zijn type en verschijning. In zijn geheel qua bouw, gebit, temperament en stem heeft hij veel weg van de kenmerken van een veel grotere hond dan dat hij is. Hij heeft nog steeds het instinct te jagen en de kwaliteiten van een werkhond. Hij heeft korte wensbare benen; sterke voorbenen met stevige voeten zijn een efficiënt hulpmiddel bij het graven. De sterke achterhand zorgt voor een goede stuw- en drijfkracht en door de dik aangezette staart kan de Schot met de hand uit een hol of burcht getrokken worden. De amandelvormige donkere ogen, onder de wenkbrauwen, zijn duidelijk een kenmerk welke het ras een uitgesproken expressie geven. Er komen alle kleur schakeringen voor; gestroomd van tarwekleurig tot zwartgrijs, zuiver tarwekleurig of diepzwart. Een kleine witte aftekening hierin is toegestaan, echter geheel wit is niet toegestaan.De Schot compact en stevig gebouwd en weegt 8-11 kilo. De gemiddelde leeftijd ligt op 11 jaar.

Karakter van een Schotse Terrier

Een Schot is een fijne huishond. Zijn karakter is een mix van terughoudendheid tegenover vreemden en spontaniteit tegenover ‘zijn familie’ en bekenden. Een goede hond voor kinderen, wanneer hij met ze opgroeit. Een hond, die zich in een grote familie net zo op zijn gemak voelt als bij een vrijgezel. Hij heeft een gezond wantrouwen, is waakzaam en onverschrokken. Met honden zoekt hij geen ruzie, maar weet zich wel te verdedigen. Een Schot is waaks, maar blaft niet onnodig. Hij is attent, erg slim en levendig mits hij voldoende aandacht krijgt. Een wandeling is een feest, een lange wandeling geen enkel probleem, een kort ommetje ook goed als het niet anders kan. De Schotse Terrier kan goed met kinderen en andere huisdieren overweg, mits hij aan ze gewend is. Hij schikt zich naar de wensen van zijn baas, al is het soms onder protest. Voor dit ras geldt beslist ‘jong geleerd, is oud gedaan’. Als hij als pup geduldig, maar consequent wordt opgevoed, heeft men daar zijn hele leven plezier van. Een harde hand en veel gemopper wordt door een Schot niet op prijs gesteld.

FCI Informatie

FCI groep 3: Terriers

Bron: Raad van Beheer.