Saarlooswolfhond
Dit vrij jonge Nederlandse ras dankt zijn naam aan zijn schepper, dhr. Leendert Saarloos uit Dordrecht. Aanvankelijk wilde hij de politiehond verbeteren; hij vond dat de Duitse herder voor deze taak te nerveus en bijtgraag geworden was. In 1923 kruiste hij een Duitse Herder met een wolvin. De pups uit deze combinatie kruiste hij terug met hun vader. Deze honden vormden de basis van het ras. Door de inbreng van een nieuwe wolvin in 1963 verdwenen de beoogde gebruikseigenschappen meer naar de achtergrond en kregen de nakomelingen een meer wolfachtig terughoudend karakter. De vluchtdrift van de wolf bleek erfelijk dominant te zijn over de aanvalsdrift van de Duitse herder. Het aansprekende wolfachtige uiterlijk en karakter leidde in 1975 tot de erkenning als rashond zonder gebruiksdoel. Daarmee is de Saarlooswolfhond een van de negen erkende hondenrassen van Nederlandse bodem.
Ras omschrijving van een Saarlooswolfhond
De Saarlooswolfhond is een sterk en evenwichting gebouwde, vrij grote stokharige hond. Zijn uiterlijk (bouw, uitstraling, gangwerk en vacht) verwijzen sterk naar de wolf en ook in zijn gedrag zie je veel kenmerken van de wolf. Hij heeft lange ledematen zonder evenwel hoogbenig te ogen. Er zijn drie kleurslagen: wolfsgrauw (met een zwarte neus), bosbruin (met een bruine neus) en wit. De witte kleurvariant komt bijna niet voor. Zijn efficiënte en harmonieuze bouw toont zich het mooist in zijn lichtvoetige, energiezuinige en moeiteloze gangwerk. De schofthoogte voor teven bedraagt 60 tot 70 cm en voor reuen 65 tot 75 cm. De gewichten variëren van ongeveer 28 kg voor teven tot 38 kg voor reuen. Een zorgvuldig gefokte Saarlooswolfhond is een zeer gezonde hond die een leeftijd tot 15 jaar kan bereiken.
Karakter van een Saarlooswolfhond
De Saarlooswolfhond is een levendige hond die barst van de energie. Hij is trots en onafhankelijk en gehoorzaamt alleen uit eigen vrije wil. Hij is niet onderdanig maar wel erg toegewijd en aanhankelijk aan zijn mensen en zeer betrouwbaar. Naar vreemden toe en in hem onbekende situaties kan hij zich gereserveerd en afwachtend opstellen. Deze wolfachtige terughoudendheid is typisch voor het ras. Alles wat hij niet vertrouwt, mijdt hij. Gedwongen contact met vreemden ervaart de hond al snel als onprettig; hij maakt contact op zijn eigen voorwaarden. Zijn nood aan socialisatie, de terughoudendheid en het onafhankelijke, eigenwijze karakter vragen om een consequente opvoeding die toch ruimte laat voor het ontwikkelen van zijn eigen unieke persoonlijkheid. De Saarlooswolfhond is vrij laat volwassen. Voor wie zijn eigenzinnige trotse en onafhankelijke karakter kan waarderen, is hij een fantastische trouwe vriend en duidelijk aanwezige huisgenoot. Houd er wel rekening mee dat de Saarlooswolfhond geen hond voor beginners is. Als je weinig van honden- of wolvengedrag weet, begin dan niet aan dit ras.
FCI Informatie
FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers
Bron: Raad van Beheer.