Rottweiler

Door Mijn gezonde hond
-

De Rottweiler rekent men tot één van de oudste hondenrassen. Zijn oorsprong gaat tot in de tijd van de Romeinen terug. Daar werd hij als herders- en veedrijverhond gebruikt. De honden trokken met de Romeinse legioenen over de Alpen, beschermden de mensen en dreven hun vee. In de omgeving van Rottweil kwamen deze honden samen met inheemse honden en vond vermenging plaats. Van deze Duitse Rijksstad Rottweil kreeg hij zijn naam. Tegenwoordig wordt hij ook als dienst- en sporthond gebruikt.

Ras omschrijving van een Rottweiler

De Rottweiler is een middelgrote tot grote, stevige hond. Hij is niet plomp maar ook niet licht van bouw en oogt ook niet hoogbenig of iel. Zijn in de juiste verhouding staande gedrongen krachtige verschijning verraadt grote kracht, wendbaarheid en uithoudingsvermogen. De Rottweilerfokker streeft naar een zeer krachtige hond, zwart met roodbruine duidelijk begrensde aftekeningen. De schofthoogte bij teven is 56 tot 63 cm en bij reuen 61 tot 68 cm. De leeftijd van normale Rottweilers ligt boven de 10 tot 12 jaar; sommige honden worden veel ouder.

Karakter van een Rottweiler

In wezen is de Rottweiler vriendelijk, vredelievend en kindvriendelijk. Hij is aanhankelijk, gehoorzaam en werkwillig. Zijn verschijning verraadt oerkracht. Zijn gedrag is zelfverzekerd, evenwichtig en onverschrokken. Hij reageert met hoge opmerkzaamheid op zijn omgeving. Het is geen hond voor iedereen. Hij heeft een consequente opvoeding en leiding nodig.

FCI Informatie

FCI groep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Bron: Raad van Beheer.