Pointer

Door Mijn gezonde hond
-

Er zijn meerdere theorieën over het ontstaan van de Engelse Pointer. De meest geaccepteerde is de theorie over het in de 18e eeuw naar Engeland halen van de Spaanse Staande Hond Perro de Punta ofwel Navarro-, en mogelijk ook de Pediguero de Burgos. Door kruisingen in Engeland met andere jachthonden is daar de Pointer ontstaan zoals we die in zijn huidige verschijningsvorm kennen. Een Staande Jachthond, die wordt gezien en erkend als de specialist onder de Staande Jachthonden. Het Pointerbloed stond ook aan de basis bij de ontwikkeling van vele rassoorten Staande Honden, die we heden ten dage kennen.

Ras omschrijving van een Pointer

De Pointer is een goede symmetrisch gebouwde hond welke adel uitstraalt. Vief van aard, krachtig, lenig die met intelligentie als jachthond zijn werk doen. Typerend voor de Pointer is dat de lengte van schedel en voorsnuit gelijk zijn en de belijning convergerend. Met een enigszins holle voorsnuit, waardoor de indruk van een wipneus ontstaat.

Karakter van een Pointer

De Pointer heeft niet alleen een grote passie ten aanzien van wild, maar ook ten aanzien van andere faunasoorten. Vooral in faunarijke gebieden kan dat voor de nodige problemen bezorgen. Hem af te leren daar achteraan te jagen is tegennatuurlijk voor de Pointer en geen eenvoudige opgave.Afgezien daarvan heeft de Pointer zeer veel beweging nodig. Het is een atletische hond die niet voor niets als snelste Staande Jachthond bekend staat. Gun je de Pointer deze beweging niet dan kan hij gefrustreerd raken in de ontwikkeling van zijn karaktereigenschappen. Hetgeen tot heel vervelende uitingen van nervositeit en onrust kan leiden. Dus behalve het regelmatig uitlaten is dagelijks een flinke wandeling, waarbij hij ook los van de lijn flink kan uitrennen, een noodzaak. Door deze regelmatige beweging zal hij in huis een rustige huishond zijn. Met een sterke “will to please”. De Pointer is graag in de omgeving van mensen en toont geen enkele neiging tot agressie naar andere honden.

FCI Informatie

FCI groep 7: Voorstaande honden

Bron: Raad van Beheer.