Picardische Herdershond

Door Mijn gezonde hond
-

De Picardische herdershond dankt zijn naam aan de Noord-Franse streek Picardië, waar hij vandaan komt. Van oorsprong is hij een echte boerderijhond, waar hij werd ingezet als waakhond en veedrijver. De eerste afbeelding van de Picardische herdershond dateert van de 19e eeuw, maar het heeft tot 1925 geduurd voor hij als rashond werd erkend.

Ras omschrijving van een Picardische Herdershond

Zoals de naam al doet vermoeden, behoort de Picardische herdershond tot de Franse herdershonden. Vaak wordt hij door zijn warrige uiterlijk, veroorzaakt door de ruwharige vacht, aangezien voor een kruising. Verder valt hij vaak op door zijn grote oren die recht omhoog horen te staan. Een Picardische herder is met zijn schofthoogte van 55 tot 60 cm voor teven en 60 tot 65 cm voor reuen een middelgroot hondenras. Het gewicht varieert tussen de 23 en 31 kg, afhankelijk van de schofthoogte. De meest voorkomende kleuren bij de Picardische herder zijn fauve charbonné en bringé (gestroomd). Daarnaast zijn er Picardische herders die alleen fauve zijn, zonder de charbonné aftekeningen, en komt gestroomd met grise (grijs) en marron (kastanje rood) ook voor. De Picardische herder is over het algemeen een gezond ras met een gemiddelde levensverwachting van rond de 12 jaar. 

Karakter van een Picardische Herdershond

De Picardische herder is een echte werkhond. Wanneer hij zijn dagen moet slijten in zijn mand, zal hij al snel een eigen bezigheid bedenken, die de eigenaar doorgaans niet waardeert. De opvoeding van een Picardische herder vereist vaak enige creativiteit, omdat het een intelligente, leergierige hond is die daarnaast bereid is tot het nemen van initiatief. Hij is geschikt voor verschillende takken van hondensport: van veedrijven, reddingshondenwerk en IPO tot gehoorzaamheid, behendigheid en flyball. Wanneer hij genoeg uitdaging krijgt, zal hij ook als prettige en rustige hond in huis fungeren. Vergeet echter niet dat een Picardische herder een waakhond is en altijd zal waarschuwen wanneer er iemand aanbelt of even via de poort de achtertuin binnen komt lopen.De Picardische herder is zeker geen allemansvriend. Wel is hij een echte gezinshond die voor alle leden van het gezin, inclusief de kinderen, door het vuur gaat. Vreemde mensen zal hij zeker in het begin gereserveerd bekijken. Dit betekent echter absoluut niet dat de Picardische herder agressief of schuw van karakter is.

FCI Informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Bron: Raad van Beheer.