Petit Basset griffon vendéen

Door Mijn gezonde hond
-

Deze kleine, kortbenige en stevige jachthond is afkomstig uit La Vendée aan de Franse westkust. De eerste beschrijving van een Franse Basset uit 1561 spreekt over een kortharige Basset (Basset à poil ras) en een langharige Basset (Basset à poil long). Deze Bassets gebruikte men voor de jacht onder de grond. Waarschijnlijk ging het om een Terriër en/of een Teckel. Vandaag de dag zijn de meningen verdeeld als het gaat over de afstamming van de Basset Griffon Vendéen. Volgens sommigen zit er een scheut Terriër-bloed in dit ras. Anderen denken dat dit ras ontstaan is door mutaties bij de Grand Griffon Vendéen en door strenge selectie door fokkers rond 1875. De waarheid ligt waarschijnlijk in het midden. Aanvankelijk kwamen de Grand en de Petit in dezelfde nesten voor. Pas in 1950 kreeg de “Petit” een eigen status als afzonderlijke variëteit van het ras.

Ras omschrijving van een Petit Basset griffon vendéen

De Petit Basset Griffon Vendéen heeft een licht verlengde bouw en oogt sterk en krachtig. Hij heeft rechte benen, goed ontwikkelde botten en een matig lang, licht gewelfd hoofd met een zware snor en vrij laag aangezette, iets naar binnen vallende oren. De schofthoogte ligt tussen de 35 en 40 cm. Het gewicht varieert van 15 tot 20 kilo.

Karakter van een Petit Basset griffon vendéen

De Petit Basset is een bedrijvige, vriendelijke en betrouwbare hond. Hij is veel onstuimiger en wat meer bijdehand dan zijn broer, de Grand Basset. Hij zal dan ook eerder op onderzoek uitgaan en wil overal met z‘n neus vooraan staan; hij wil niets missen. Het is een actieve, moedige, snelle en eigenzinnige hond met een passie voor jagen. De Petit Basset is een echte meutehond. Dat betekent voor hem: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Samen voelen ze zich sterk(er) en hebben ze meer lef. De Petit Basset leeft graag in sociale groepen ongeacht of dat nu met andere honden is, met andere dieren of met het gezin als sociale groep.

FCI Informatie

FCI groep 6: Lopende honden en zweethonden

Bron: Raad van Beheer.