Parson Russell Terrier

Door Mijn gezonde hond
-

De Parson Russell Terrier is één van de twee rassen, die zijn ontstaan uit de Working Fox Terriers van dominee John (Jack) Russel, die in de 19e eeuw met zijn terriers jaagde in Devon, het zuiden van Groot-Brittannië. De Parson Terrier is groter dan de Jack Russel Terrier, het andere ras wat uit de Working Fox Terrier is ontstaan. Hoewel het een oud ras is werd de Parson Russel Terrier pas in 1990 officieel erkend door de diverse Kennel Clubs. De Parson is van origine een jachthond, die is staat moet zijn om met paarden mee te rennen. Als jachthond moest hij het opnemen tegen o.a. vossen, waardoor het ras bestaat uit geharde honden.

Ras omschrijving van een Parson Russell Terrier

De Parson Russell Terrier behoort tot de kleinere terrierrassen. De Parson heeft een expressief wigvormig hoofd, met kleine hangende oren en donkere ogen.  De schofthoogte van teven ligt rond 33 cm en voor reuen 36 cm. Belangrijker dan de schofthoogte is de omvang van de borstkast. Deze borstkast moet achter de schouders te omspannen zijn door twee normale mannen handen. Deze maat geeft aan dat de hond in een vossenhol kan komen en, niet onbelangrijk, er ook weer uit kan komen. De Parson is overwegend wit van kleur met tan en/of zwarte aftekeningen (bij voorkeur op hoofd en bij de staart).  De vacht kan glad, ruwharig of ‘broken’ (soort tussenvorm van glad en ruwharig) zijn. In alle gevallen moet de vacht hard en weerbestendig zijn. De gemiddelde leeftijd ligt rond 13-15 jaar, maar er zijn ook honden die 18 jaar worden.

Karakter van een Parson Russell Terrier

Zoals alle terriers heeft ook de Parson Russell een consequente opvoeding nodig en voldoende beweging. Als hij goed is opgevoed, is het een gehoorzame huishond die bijzonder geschikt is voor diverse vormen van hondensport. Hij kan ook goed overweg met andere huisdieren, mits hij dat van jongs af aan gewend is. Het is een pittige jachthond, dus opletten blijft geboden.

FCI Informatie

FCI groep 3: Terriers

Bron: Raad van Beheer.