Norfolk Terrier

Door Mijn gezonde hond
-

De Norfolk Terrier komt oorspronkelijk uit het graafschap East England (Groot Brittannië). Het ligt in het oostelijk deel van Engeland en doet in veel opzichten denken aan de Nederlandse kust. Dit land werd de korenschuur van Engeland genoemd. De oogst werden opgeslagen in schuren. De oogst trok helaas ook vaak veel ongenode gasten, zoals muizen en ratten. Dit was de ideale omgeving voor de fokkerij van een kleine terrier die ook werd ingezet voor de jacht op de vos en de das.

Ras omschrijving van een Norfolk Terrier

De Norfolk Terrier is de kleinste kortbenige terrier  met een schouderhoogte van ongeveer 26 cm en weegt gemiddeld zo’n 5-7 kilo. Het is een compacte vierkante hond , goed gespierd , die beslist geen lange indruk mag geven. Hij heeft een korte  sterke rug  met goed gewelfde ribben. Het hoofd is breed van schedel met een korte neusrug en heeft een goed scharend gebit. De oren worden hangend gedragen en de ogen zijn ovaal gevormd. De staart is hoog aangezet en wordt rechtop gedragen. Het gangwerk is krachtig en uit grijpend . De vacht is hard en draadharig en komt voor in de kleuren rood, grizzle, tarwe en black and tan. De gemiddelde leeftijd van de Norfolk Terrier ligt op 12-13 jaar. Honden van 15 en ouder zijn geen zeldzaamheid.

Karakter van een Norfolk Terrier

De Norfolk terrier is een gezellige familiehond voor mensen die van een levendige, slimme, eigenwijze, intelligente en vriendelijke hond houden. Hij is levendig , zonder overdreven druk te zijn. De Norfolk is klein maar voelt zich groot! Norfolks zijn dol op wandelen en hebben een goed uithoudingsvermogen. Hij is dol op graven en mag graag in het water spelen. Het is een moedig, zeg maar gerust overmoedig hondje, maar er zit geen greintje kwaad bij. Hij is gek op kinderen en altijd in voor een spelletje. Bedenk wel: achter het olijke kopje zit een echte terrier die zo nu en dan ook flink ongehoorzaam kan zijn. Begin vroeg met een consequente opvoeding, dan is hij gehoorzaam te maken.

FCI Informatie

FCI groep 3: Terriers

Bron: Raad van Beheer.