Nederlandse Schapendoes

Door Mijn gezonde hond
-

Onder de bezielende leiding van de kynoloog P.M.C. Toepoel werd in de oorlogsjaren een begin gemaakt met het terugfokken van de Nederlandse Schapendoes. Hiervoor gebruikte men  kleine, langharige herdershondjes, bekend onder de namen herdersdoes, siephond en olde grise. Deze werden vooral door de boeren in Drenthe gebruikt voor het hoeden en drijven van hun schapen. Deze honden waren harde werkers en beslist geen veelvraten, wat de boeren met een karig inkomen op prijs stelden. De honden vielen op door hun onvermoeibaar werken en de soepele en lenige manier waarop zij de hindernissen in de heide namen.

Ras omschrijving van een Nederlandse Schapendoes

De Nederlandse Schapendoes is een lichtgebouwde, langharige hond met een schofthoogte tussen 40 en 50 cm. Zijn beweging is opvallend soepel en verend. Het is een opmerkelijke springer. Door de opvallende donkere ronde ogen heeft hij een vrijmoedige, eerlijke en levendige uitdrukking. De iets golvende vacht is lang, wel 7 cm op de achterhand, dun en droog en klit makkelijk in het onderhaar. Elke kleur is toegestaan. 

Karakter van een Nederlandse Schapendoes

De Nederlandse Schapendoes is een zeer schrandere hond. Hij is moedig, waaks en heeft veel temperament. Voor zijn eigen mensen toont hij een grote innigheid en trouw. De opvoeding moet heel consequent zijn, waarbij je duidelijk moet zijn wie de baas is. Zo niet, dan zal deze intelligente hond zijn eigen regels gaan stellen. Dagelijks voldoende lichaamsbeweging is een noodzaak.

FCI Informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Bron: Raad van Beheer.