Nederlandse Kooikerhondje

Door Mijn gezonde hond
-

Een oud Nederlands ras. Van huis uit is het Kooikerhondje een werkhond: assistent van de kooibaas, bewaker van huis en erf, verdelger van muizen, mollen en ratten. Het is een lief, vrolijk en pittig hondje, attent en intelligent, dat graag voor de baas wil werken.

Ras omschrijving van een Nederlandse Kooikerhondje

Het Kooikerhondje is een harmonisch gebouwd, oranje-roodbont jachthondje met vrijwel kwadratische lichaamsverhoudingen. De schofthoogte ligt tussen 35 - 40 cm. Afhankelijk van het geslacht en de grootte weegt een kooikerhondje 9-13 kilo. Hij heeft een middelmatige lange, goed aansluitende beharing. De oren die lang behaard zijn, worden tegen de wangen gedragen; zwarte haarpunten (oorbellen) zijn gewenst. Het Kooikerhondje heeft een bevederde staart met een witte pluim. Een Kooikerhondje wordt gemiddeld 10 - 14 jaar.

Karakter van een Nederlandse Kooikerhondje

Vrolijk, maar niet te luidruchtig, zeer op zijn omgeving gesteld, vriendelijk goedaardig en attent. In huis vertoont het Kooikerhondje een groot aanpassingsvermogen; op zijn tijd rustig en bescheiden, dan weer speels en bruisend van levenslust. Hij is goed waaks, maar slaat alleen aan als er reden voor is. Hij is gevoelig voor lawaai en harde woorden. Het is geen allemansvriend. Hij is aanvankelijk terughoudend tegenover vreemden, kinderen en andere honden. Afhankelijk van het temperament zal hij vluchten of grauwen als hij zich onzeker voelt. Heeft hij iemand geaccepteerd dan is er een vriendschap voor het leven gesloten.

FCI Informatie

FCI groep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Bron: Raad van Beheer.