Markiesje

Door Mijn gezonde hond
-

Op schilderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw ziet men vaak kleine zwarte hondjes met of zonder witte aftekeningen afgebeeld. Sommige zijn de voorloper van de Engelse (Cavalier) King Charles spaniel, andere lijken meer op de Phalène. Zij zijn vrij typisch gebleven door de jaren heen, hoewel er niets bekend is van een doelgerichte fokkerij. Toepoel, de grote hondenman, zei hierover: “Hoewel nooit meer op ras gefokt, ontmoet men ze overal nog, natuurlijk nooit meer zuiver. Waarschijnlijk kan dit ras thans nog hersteld worden”. Dit “thans” slaat op de eerste helft van de twintigste eeuw.

Ras omschrijving van een Markiesje

Het Markiesje is een fijngebouwde, zwarte spioen, elegant en alert. Een intelligent gezelschapshondje met een zachtaardige oogopslag. Een kleine spioen zonder de sporen van verdwerging. Evenredig gebouwd, licht geraamte, behoorlijk ontwikkelde bespiering. Het lichaam iets langer dan hoog, goede hoekingen. Soepel en veerkrachtig gangwerk. Vrij lange staart, geen krulstaart. De lange hals draagt het hoofd fier. Schedel vlak met matige stop; de snuit versmalt naar de neus zonder spits te zijn. Vrij groot ovaal oog, donkerbruin tot zwart. Oren hoog aangezet en langs het hoofd gedragen. 

Karakter van een Markiesje

Het Markiesje is waaks, maar begroet iedere bezoeker verder heel vriendelijk. Graag gaat hij overal met de baas mee naar toe, maar hij kan ook heel goed een paar uurtjes alleen thuisblijven.

FCI Informatie

FCI groep 9: Gezelschapshonden

Bron: Raad van Beheer.