Lancashire Heeler

Door Mijn gezonde hond
-

De Lancashire Heeler komt uit de streek Lancashire rond Liverpool en Manchester, in het noordwesten van Engeland. In deze regio ligt de plaats Ormskirk waarnaar de Lancashire Heeler ook soms vernoemd wordt. Hoewel de historie van de huidige Lancashire Heeler begint in de jaren ’60 van de vorige eeuw, is het type hond al eeuwen bekend. Bijna was dit type net als vele andere Heelers in Engeland uitgestorven, maar onder de bezielende leiding van mrs. Gwen MacIntosh is het als ras op de kaart gezet.

Ras omschrijving van een Lancashire Heeler

De Lancashire Heeler, die in de kleuren ‘black and tan’ en ‘liver and tan’ voorkomt, is een kleine hond van 25 tot 30 cm hoogte. Hij heeft een iets gestrekte bouw. Het gewicht ligt meestal tussen 6 en 9 kg. De Heeler is daarmee het kleinste Britse herdershondje. Door de buitenwacht wordt hij zelden herkend. De Lancashire Heeler lijkt enigszins op de Welsh Corgi en de Zweedse Vastgötaspets. De gelijkenis met de Welsh Corgi is niet zo vreemd want de huidige Lancashire Heeler is gefokt uit dit ras, de Manchester Terrier en lokaal op de boerderij voorkomende exemplaren.

Karakter van een Lancashire Heeler

Door de aard van het werk, waarvoor de Lancashire Heeler oorspronkelijk werd ingezet, is de Lancashire Heeler een initiatief- en vindingrijke hond. Ze moeten niet bang zijn. Het zijn levendige honden die enthousiast reageren op alles wat je ze aan spel aanbiedt. Het zijn atleten die niet alleen onvermoeibaar zijn, maar mede door hun will to please ook uitblinken in flyball, behendigheid, gehoorzaamheid en tracking. Ook zit het drijfinstinct er nog goed in bij veel honden.

FCI Informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Bron: Raad van Beheer.