Lagotto Romagnolo

Door Mijn gezonde hond
-

Van de waterhonden is de Lagotto Romagnolo één van de oudst bekende rassen. Als water-retriever kwam de Lagotto Romagnolo al in de 16 de eeuw voor op de vlakke lage landen van Romagna (Bassa Romagna), de lagunes bij Comacchio en de moerasgebieden bij Ravenna in Italië. De bewoners van het vlakke moerasland werden "vallaroli" of "lagotti" genoemd en daar komt ook de rasnaam vandaan. In de 19 de eeuw begon men met de drooglegging van dit gebied. Hierdoor verviel geleidelijk de jacht functie van de Lagotto Romagnolo en uiteindelijk verdween het jachtinstinct maar het blijft latent aanwezig zeker als het wordt gestimuleerd. In de periode 1840-1890 kreeg de Lagotto Romagnolo definitief de taak als truffelzoeker. Door allerlei ontwikkelingen dreigde het ras te verdwijnen. Eind jaren 70 van de vorige eeuw begon een aantal fokkers in Italië het ras terug te fokken.

Ras omschrijving van een Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo is een middenslag hond. De vacht is vrij kort, dik en wollig, met strakke krullen en lossere krullen op hoofd en oren.

Karakter van een Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo reageert van oorsprong terughoudend naar andere mensen en nieuwe ervaringen. Daarom is het essentieel dat al in het nest wordt begonnen met de socialisatie en die socialisatie ook wordt doorgezet. Zo niet dan verandert terughoudendheid in angst met het risico van bijten. Zoals bij alle rassen geldt moet ook de Lagotto Romagnolo goed worden begeleid in zijn opvoeding. Geduldige herhaling van de socialisatie is essentieel om terugval te voorkomen. Rond 2, soms 3 jaar, wordt de hond meer stabiel op dat punt. Dan wordt hij ook steeds gemakkelijker. Het is wel een hond die duidelijk moet weten wie de baas is. Hij heeft veel beweging nodig en wil graag werken voor zijn baas. Heeft hij eenmaal leren zwemmen dan blijft hij dat graag doen. Naar de 'eigen' mensen is het een heerlijke huishond, die graag vertroeteld wil worden. Hij heeft een grote aaibaarheidsfactor.

FCI Informatie

FCI groep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Bron: Raad van Beheer.