Komondor

Door Mijn gezonde hond
-

Het woord 'Komondor' treffen we voor het eerst aan in een optekening uit 1544 als aanduiding voor een Hongaars herdershondenras. De Komondor is een waakhond die als taak het bewaken en beschermen van kuddes had. Hij zocht zijn plaats bij de kudde en dankzij zijn opmerkzaamheid kon geen enkel levend wezen de kudde naderen. De Komondor is door de eeuwen heen altijd een trouwe helper en kameraad van de herder geweest.

Ras omschrijving van een Komondor

De Komondor biedt door zijn enorme lichaamsbouw en zijn evenwichtig maar terughoudende karakter een waardige aanblik. Het lichaam heeft een rechthoekige, bijna vierkante vorm. Door de lage staartaanzet lijkt het lichaam langer dan dat het in werkelijkheid is.

Karakter van een Komondor

Het karakter van de Komondor laat zich omschrijven als waaks, eigenzinnig en dominant. Indien nodig neemt hij zijn eigen beslissingen. Hij is terughoudend tegenover vreemden. Een Komondor heeft een baas nodig die zijn eigenschappen waardeert, die tijd en ruimte voor hem heeft en hem leiding geeft. Gebeurt dit niet, dan zal de hond zelf het heft in handen nemen.

FCI Informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Bron: Raad van Beheer.