Kangal Köpek
De Kangal Köpek (Anatolische Herdershond) komt uit de tamelijk oostelijk gelegen provincie Sivas in Turkije. Het landschap daar bestaat uit zacht glooiende heuvels met steile dalen. Dat is het werkterrein van de Kangal. Hij wordt gebruikt om de schaapskudde te beschermen tegen aanvallen van de beer en de wolf, iets waar hij zeer effectief in is. Er is een zekere taakverdeling waarbij enkele honden bij de kudde blijven en andere honden de wolf achtervolgen over soms heel grote afstanden. Inmiddels wordt hij over een groot deel van de wereld ingezet als kuddeverdediger. In Nederland is hij vooral gewild als waakhond, maar je kunt hem ook als huishond houden. Het is een hond die veel ruimte nodig heeft; zorg voor een goed afgezet terrein om zwerven te voorkomen.
Ras omschrijving van een Kangal Köpek
Over de naamgeving is enige controverse. Voor de FCI is het Anatolian Shepherd Dog, maar volgens Turkije moet hun nationale ras Anatolian Kangal Dog heten. Hij heeft een dichte halflange bovenvacht met een zeer dichte ondervacht. Daardoor is hij bestand tegen de meest extreme weersinvloeden. De kleur is zandkleurig met een zwart masker. Een kleine witte borstvlek is toegestaan. Het zijn sterke atletische honden met een gewicht van minimaal 54 kilo en een schouderhoogte van 65 tot 78 cm met een tolerantie van 2 cm.
Karakter van een Kangal Köpek
In de omgang met mensen is hij vriendelijk en hij tolereert veel zolang de baas dat aangeeft, maar tegen vijanden van de kudde is hij onverzettelijk. Hij is lief voor met name vrouwen en kinderen en loyaal aan de baas. Als hij opgroeit met andere huisdieren dan is hij daar heel tolerant tegen. Verder is hij eigenwijs, zelfstandig en hij handelt onafhankelijk. Dat maakt van hem wel een moeilijk opvoedbare hond. Hij doet wat hij nodig vindt dat gedaan moet worden en daar heeft hij géén baas bij nodig. Dit kan tot problemen leiden met andere honden waar hij niet mee is opgegroeid. Socialisatie met andere honden is daarmee dan ook van levensbelang.
FCI Informatie
FCI groep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
Bron: Raad van Beheer.