Irish Glen of Imaal Terrier

Door Mijn gezonde hond
-

Glen betekent vallei en de Imaal is een riviertje in het graafschap Wicklow in Ierland. Het was een hond die gehouden werd door arme Ierse boeren. Deze boeren wilden een hond die zich op velerlei gebied nuttig kon maken. Hij moest het erf vrij houden van ongedierte, niet duur in de kost zijn en een goede waakhond. Ook moest hij op de kinderen passen. Glens zijn nog altijd buitengewoon kindvriendelijk. Bovendien werd hij gebruikt voor de jacht op de das. Voor dit laatste was het een vereiste dat de hond sterk en moedig was, de das was immers een geduchte vijand. Hiervoor werd de hond losgelaten bij het dassenhol en moest hij de das hetzij binnen in het hol doden of eruit sleuren. Al die tijd mocht de hond geen geluid maken. Dit houdt in dat een Glen of Imaal terrier niet blaft bij opwinding, alleen als er onraad is.

Ras omschrijving van een Irish Glen of Imaal Terrier

De Glen is een zwaar gebouwde, kortbenige terrier. Een volwassen hond kan wel tot 18 kilo wegen. De schofthoogte mag niet meer bedragen dan 35,5 cm. Zij hebben een dubbele vacht, hard dekhaar met zachte onderwol, van middelmatige lengte. Het haar op de buik en poten is zachter en iets lichter van kleur. Er komen twee kleurslagen voor: wheaten (tarwekleurig variërend van licht koffiemelk kleurig tot rood) en blauw gestroomd (variërend van lichtgrijs tot donkergrijs).De oren zijn klein en half-hangend. De ogen moeten bruin zijn en de neus zwart. Het gebit scharend of tang met grote elementen. De Glen is een gezond ras dat een gemiddelde leeftijd van 12 jaar bereikt.

Karakter van een Irish Glen of Imaal Terrier

De Glen is, zoals de meeste terriers, soms behoorlijk dominant en met name naar soortgenoten. Maar met een consequente opvoeding ontwikkelt hij zich tot een buitengewoon loyale huisgenoot. Hij heeft een grote “will to please” en doet het daarom goed op gehoorzaamheidscursussen. In huis is hij uitzonderlijk rustig. Buiten is hij levendig zonder al te veel jachtinstinct. Hij is geen wegloper.

FCI Informatie

FCI groep 3: Terriers

Bron: Raad van Beheer.