Ierse Water Spaniel

Door Mijn gezonde hond
-

Het buitenbeentje onder de Spaniels. Met zijn 59 cm de grootste van de negen speciaal voor de jacht gefokte Spaniel-rassen, die ook wat uiterlijk en karakter betreft weinig overeenkomst met hen vertoont. Volgens enkele historici zouden er oorspronkelijk twee soorten Ierse Water Spaniels hebben bestaan: de Noord-Ierse, die inmiddels is uitgestorven, en de Zuid-Ierse, waar onze huidige Ierse Water Spaniel van afstamt. Er wordt gedacht aan invloed van de Poedel, maar de beharing verschilt nogal. Aannemelijker is dat tijdens de jaren van de Armada Portugese Waterhonden werden gekruist met inheemse Ierse honden.

Ras omschrijving van een Ierse Water Spaniel

Een grote, krachtig gebouwde, maar niet hoogbenige Spaniel, die het meest opvalt door zijn langgekrulde beharing, de ‘pruik’, zijn compacte of vierkante bouw, met tonvormige ribben en stevige botten. De staart reikt niet langer dan de hak en is kort en glad, dik aan de wortel en eindigend in een fijne punt. Vanaf de staartaanzet is ca. 7,5 cm tot 10 cm bezet met korte krullen.

Karakter van een Ierse Water Spaniel

Als 'rechtgeaarde' Ier is hij een uitgesproken individualist, opgewekt en levendig, eigenwijs en bijzonder intelligent. Hij is moedig en ondernemend, en paart een scherp verstand aan een groot uithoudingsvermogen. Hij is zeer trouw aan de baas, heeft gevoel voor humor. De Ierse Water Spaniel houdt erg van zwemmen.

FCI Informatie

FCI groep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Bron: Raad van Beheer.