Ierse Terrier

Door Mijn gezonde hond
-

Zoals de naam al zegt, komt de Ierse Terrier oorspronkelijk uit Ierland. Door zijn ruwharige vacht is hij goed bestand tegen het klimaat van dit land. De Ier hield het boerenerf vrij van ongedierte, ging met de baas mee op jacht en verdedigde huis en haard. Hij staat bekend als: ‘ the poor man’s sentinel, the farmer’s friend and the gentleman’s favourite’.

Ras omschrijving van een Ierse Terrier

De Ierse Terrier is een roodbruine, elegante, ‘racy’ gebouwde hond met een schofthoogte van 46-50 cm en een gewicht van ongeveer 14 kilo. Hij is gebouwd op kracht, snelheid en uithoudingsvermogen. Opvallend is het gestrekte hoofd met de V-vormige oren en de donkere, pientere ogen. De Ier is vermoedelijk de oudste van de vier uit Ierland afkomstige terrierrassen. Voor 1880 was de rode kleur van de Ier nog niet algemeen, maar sinds ongeveer een eeuw zijn alle Ierse Terriers éénkleurig rood, tarwekleurig-rood of geel-rood, waarbij een kleine witte borstvlek is toegestaan. Gemiddeld wordt de Ier zo’n 13 - 14 jaar oud, maar oudere honden zijn geen zeldzaamheid.

Karakter van een Ierse Terrier

De Ierse Terrier is een rustige, intelligente en zelfverzekerde hond. Hij is opvallend trouw en zeer gehecht aan zijn baas en zijn gezin. Hij kan soms wat impulsief en eigenzinnig zijn, maar door zijn sterke gehechtheid aan zijn mensen en zijn intelligentie laat hij zich goed opvoeden. Doe dit met geduld en zachte hand, daarmee bereikt men meer dan met harde dressuurmethoden. De Ier is geen vechtersbaas, maar eenmaal aangevallen is hij uitstekend in staat voor zichzelf op te komen.

FCI Informatie

FCI groep 3: Terriers

Bron: Raad van Beheer.