Ierse Setter

Door Mijn gezonde hond
-

Afstammeling van de Setting Spaniëls, Voorstaande Honden die gefokt werden voor de jacht op het veerwild in de tijd dat er nog geen geweren bestonden. De honden dreven het wild in de richting van de jagers, die vervolgens netten over de vogels en de honden heen gooiden. De Ierse Setter ontwikkelde zich op de uitgestrekte vlakke heidevelden en drassige veengronden van Ierland en ontwikkelde zich daardoor tot de snelste van de Setter-variëteiten. De vroegere Ierse Setters waren wit met rode platen; de eenkleurig roden verschenen eerst in de 19e eeuw. Ook wel Red Setter of Big Red genoemd.

Ras omschrijving van een Ierse Setter

Een grote, opvallende, adellijke hond met een prachtige kastanje-rode kleur, een zwaaiende staart en een vriendelijke uitdrukking. Zijdeachtige lange beharing, vooral aan de benen, buik en staart. De kleur moet rijk goud-kastanjebruin zijn zonder enige zweem van zwart. Een klein wit vlekje op borst, keel, hoofd, tenen of neus is toegestaan.

Karakter van een Ierse Setter

Over het algemeen wordt er weinig meer gewerkt met de Ierse Setter, en de honden die het op veldwedstrijden goed doen, stammen meestal af van zogenaamde werklijnen. De Ierse Setter heeft een heel zacht en goedaardig karakter. Iets levendiger en impulsiever dan de Engelse Setter. Hij is zeer vertrouwd met kinderen.

FCI Informatie

FCI groep 7: Voorstaande honden

Bron: Raad van Beheer.