Ierse rood-witte Setter

Door Mijn gezonde hond
-

Oudste inheemse ras van Ierland. Afstammeling van de Setting Spaniëls. Voorstaande Honden die gefokt werden voor de jacht in de tijd dat er nog geen geweren bestonden. De honden dreven het wild in de richting van de jagers, die vervolgens netten over de vogels en de honden heen gooiden. De Ierse Setter ontwikkelde zich op de uitgestrekte vlakke heidevelden en drassige veengronden van Ierland en ontwikkelde zich daardoor tot de snelste van de Setter-variëteiten. De oorspronkelijke Ierse Setters waren wit met rode platen, de eenkleurig roden verschenen pas in de 19e eeuw. De "Red and White" is eigenlijk alleen voor de jacht gefokt en is, ook in zijn uiterlijk, meer werkhond dan showhond.

Ras omschrijving van een Ierse rood-witte Setter

Een sterk gebouwde, evenredige, goed gevormde jachthond met een lichaam dat is berekend op langdurig zwaar werk en snelheid. Zijdeachtige lange beharing, met name aan de benen, buik en staart. De grondkleur is wit met rode platen (rode eilanden). Vlekjes (eilandjes - geen schimmelpatroon) zijn alleen toegestaan op hoofd en benen.

Karakter van een Ierse rood-witte Setter

Oplettend en intelligent. Hij vertoont een vriendelijke, zachte houding, vastbeslotenheid en moed. Vrolijk, aanhankelijk en een levensgenieter. Nog een echte werkhond, die ruim terrein neemt en door voorstaan aangeeft dat hij wild heeft gevonden; vaak in de karakteristieke houding van de Staande Hond met een opgetrokken voorpoot.

FCI Informatie

FCI groep 7: Voorstaande honden

Bron: Raad van Beheer.