Hollandse Smoushond

Door Mijn gezonde hond
-

De Hollandse Smoushond is een van de negen Nederlandse rassen. In de negentiende eeuw werd hij vaak gebruikt als begeleider van paard en rijtuig en als muizen- en rattenvanger in de stal. Op een gegeven moment verdween de belangstelling voor het ras en vlak na de Tweede Wereldoorlog was de Hollandse Smoushond helemaal uitgestorven. In 1973 heeft mevrouw Riek Barkman het initiatief genomen om het ras terug te fokken. Met succes: er zijn nu weer ongeveer 1.500 Hollandse Smoushonden in Nederland. Tegenwoordig is de Smous vooral een zeer gewaardeerde en geliefde gezinshond.

Ras omschrijving van een Hollandse Smoushond

De Hollandse Smoushond is een vrij kleine, vierkant gebouwde, ruige hond met een hoogte tussen de 35 en 42 cm. Hij is levendig, beweeglijke, compact en stevig. De kleur van zijn vacht is geel, variërend van licht tot donker strogeel.

Karakter van een Hollandse Smoushond

Het karakter van de Smous is vrolijk en vriendelijk. Hij is doorgaans zacht van aard, levendig, speels en zeer aanhankelijk. Hij is dol op kinderen en ook met katten en soortgenoten kan hij meestal goed overweg. De Hollandse Smoushond is een intelligente hond die graag iets voor zijn baasje zal doen. De opvoeding van de Smous is dan ook niet zo moeilijk. Wel moet je, net als bij elke andere hond, consequent zijn in de opvoeding.

FCI Informatie

FCI groep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Bron: Raad van Beheer.