Grand Griffon vendéen

Door Mijn gezonde hond
-

De Grand Griffon Vendéen (GV) is de grootste van de vier Griffon Vendéen rassen. Hij is de ‘oervader” van de andere drie: Briquet Griffon Vendéen en de Petit en Grand Basset Griffon Vendéen. Over zijn herkomst bestaan verschillende opvattingen, maar waarschijnlijk hebben Chiens Fauves de Bretagne (roodbruin, ruwhaar) en de Chiens Blancs du Roi (wit) bijgedragen aan de GV. Ook gebruikt zijn Griffon Gris de st. Louis en de Griffon de Bresse (dicht behaarde brakken). De GV was na de Eerste Wereldoorlog bijna uitgestorven, maar de heer Couturier fokte het ras met succes terug.

Ras omschrijving van een Grand Griffon vendéen

De GV is een grote jachthond met een adellijk uiterlijk en een zware, diepe stem. Oorspronkelijk werd hij gebruikt voor de jacht op de wolf. Vandaag de dag wordt hij ingezet voor de jacht op wild zwijn en ree.

Karakter van een Grand Griffon vendéen

De GV is intelligent, moedig, snel, maar ook individualistisch, onstuimig, vechtlustig en snel wisselend van spoor. Gezien zijn maat is het niet een huishond voor iedereen. Als je hem voldoende ruimte en bezigheden (o.a. jacht, speurwerk en lange wandelingen en rennen) kan bieden is de GV zeker een hele fijne hond.

FCI Informatie

FCI groep 6: Lopende honden en zweethonden

Bron: Raad van Beheer.