Finse Lappenhond

Door Mijn gezonde hond
-

De Finse Lappenhond komt uit Finland en behoort tot de Noordelijke herders- en waakhonden. Het is een werkhond, die de rendierkudde hoedde en bewaakte. Een hond met de bouw en het karakter om dagelijks ongeveer 70 tot 150 km af te leggen over de toendra's, door bossen en bergen om de kudde te verplaatsen. De Sami selecteerden de honden niet op uiterlijk, maar op de kwaliteiten die een goede werkhond nodig had in barre leefomstandigheden om de half wilde rendieren te hoeden. Mede dankzij zijn assertieve en imponerende houding kan de Finse Lappenhond een rendier dwingen naar zijn of haar kudde terug te keren.

Ras omschrijving van een Finse Lappenhond

De bouw is iets langer dan hoog met een krachtig gebouwd lichaam en een vrij breed hoofd. De snuitlengte is korter dan lengte van de schedel. Samen met de amandelvormige ogen en het vele haar om het hoofd en de oren geeft dat de Finse Lappenhond zijn zachte uitstraling.

Karakter van een Finse Lappenhond

De Finse Lappenhond heeft een vriendelijke uitstraling. Is zeer verdraagzaam ten opzichte van kinderen. Hij is schrander, speels, leergierig, moedig, trouw en aanhankelijk aan het gezin. Ietwat eigenzinnig als de meeste Arctische rassen, maar ook gevoelig. De teef is meestal wat “deemoediger” dan de reu. Tolerant tegenover soortgenoten en zal niet gauw een confrontatie aan gaan. Er is sprake van een latent jachtinstinct. De Finse Lappenhond is zelfstandig, intelligent en een beetje eigenwijs.

FCI Informatie

FCI groep 5: Spitsen en oertypen

Bron: Raad van Beheer.