Epagneul Breton

Door Mijn gezonde hond
-

De Epagneul Breton is afkomstig uit Bretagne (Frankrijk) en is ontstaan door combinaties van aldaar levende spanielachtige jachthondjes met Britse staande honden (Pointers en Setters). Engelse jagers lieten bij hun Bretonse gastheren hun eigen honden achter, omdat het terug meenemen van de honden erg lastig was vanwege de quarantaineregels van Groot-Brittannië.

Ras omschrijving van een Epagneul Breton

De Epagneul Breton is met zijn schofthoogte van slechts om en nabij de 50 cm één van de kleinste staande hondenrassen. Hij kan met korte of zelfs geheel ontbrekende staart geboren worden. De Epagneul Breton is kort (“cobby”) en krachtig gebouwd en heeft een vlak aanliggende halflange beharing met goede bevedering. De vachtkleuren zijn “oranje en wit”, ”zwart en wit”, “kastanjebruin en wit” of “driekleur”. De gemiddelde leeftijd van de Epagneul Breton ligt vrij hoog. Honden van 14 jaar en ouder zijn geen uitzondering.

Karakter van een Epagneul Breton

De Epagneul Breton is levendig, energiek en attent van aard. Hij past zich bij een goede socialisering makkelijk aan in velerlei omstandigheden. Hij is zachtaardig en betrouwbaar in zijn gedrag. Door zijn weliswaar vriendelijke, maar pittige temperament, zijn grote jachtpassie en zijn drang naar vrijheid is een degelijke opvoeding en een consequente aanpak vereist. Hoewel de Epagneul Breton zeker ook geschikt is als huishond, heeft de aandacht voor zijn grote jachtkwaliteiten steeds voorop gestaan. Wie de Epagneul Breton niet als jachthond wil opleiden, zal ter compensatie moeten zorgen voor de nodige alternatieve activiteiten, waarbij beweging, gehoorzaamheid en de bereidheid tot samenwerking veel aandacht moeten krijgen.

FCI Informatie

FCI groep 7: Voorstaande honden

Bron: Raad van Beheer.