Entlebucher Sennenhond

Door Mijn gezonde hond
-

De oorsprong van de Entlebucher Sennenhond ligt rond de dalen van het Entlebuch in Zwitserland. De boeren in dit gebied hadden een hond nodig die veelzijdig was en niet te veeleisend wat verzorging betreft. Zijn taak bestond uit het bewaken van huis en haard en het drijven van de koeien naar de bergweiden. Door deze taken is de Entlebucher een zelfstandige, moedige en levendige hond.

Ras omschrijving van een Entlebucher Sennenhond

De Entlebucher Sennenhond is de kleinste van de vier Sennenhondenrassen. Net als de andere Sennenhonden is hij driekleurig. De hoofdkleur is zwart met witte en bruine aftekeningen. De vacht is kort en glanzend. Hij heeft een schrandere en vriendelijke uitdrukking. De staart is lang, maar af en toe worden er honden met een Stummelrute geboren. Dit is een aangeboren korte staart. De hoogte voor reuen is 44- 50 cm, voor teven is dat 42-48 cm. Een uitloop van 2 cm is geoorloofd. De gemiddelde leeftijd voor Entlebuchers ligt tussen de 11 en 13 jaar.

Karakter van een Entlebucher Sennenhond

Het karakter van een Entlebucher is levendig, temperamentvol, zelfverzekerd en onbevreesd. Hij is zeer aan zijn baas en gezin gehecht. Dat maakt hem ongeschikt om in een kennel te houden. Hij heeft een zeker wantrouwen ten opzichte van vreemden. Hij is intelligent en leert graag en snel. Dat maakt dat hij zich snel verveelt bij het steeds herhalen van oefeningen. Als een Entlebucher niet goed wordt opgevoed zal hij proberen om de leiding over te nemen en dit kan tot vervelend gedrag leiden. Het is dus belangrijk om te investeren in een consequente en duidelijke, maar geen harde opvoeding. De Entlebucher heeft veel beweging nodig en houdt van lange wandelingen, fietsen, zwemmen en sporten. Er zijn Entlebuchers die het goed doen in reddingswerk.

FCI Informatie

FCI groep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Bron: Raad van Beheer.