Duitse Wachtelhond

Door Mijn gezonde hond
-

Zeer oud Duits ras, dat al eeuwen bestaat en nog steeds gebruikt wordt om het wild uit de dekking op te stoten. De eerste honden waren bruin (soms met witte aftekeningen) en wit met bruin, soms ook met tanaftekeningen op hoofd en benen. Later kwamen er ook bruinschimmels. Rudolf Friess, die gedurende een lange periode veel invloed heeft gehad op de fokkerij, introduceerde de kleurensplitsing tussen de eenkleurig bruine en bruinschimmel honden waardoor hij, ondanks de smalle fokbasis, het ras vrij wist te houden van inteeltproblemen. De kleurensplitsing had ook te maken met de onderling verschillende geaardheid van de honden. De bruine honden werkten voor de voet en dreven het wild naar de geweren, terwijl de bruinschimmels meer terrein namen en meer geschikt waren om een spoor uit te werken.

Ras omschrijving van een Duitse Wachtelhond

Middelgrote, langharige, zeer gespierde jachthond met een adellijk hoofd en stevige botten. Hij is rechthoeking van model maar nooit hoogbenig.

Karakter van een Duitse Wachtelhond

Levendige, gepassioneerde jachthond, vriendelijk, zelfverzekerd, heel volgzaam en inschikkelijk, niet nerveus of agressief.

FCI Informatie

FCI groep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Bron: Raad van Beheer.