Duitse Staande Hond Korthaar

Door Mijn gezonde hond
-

De Duitse Staande Korthaar vind zijn oorsprong in de landen rondom het Middellandse zee gebied. Daar werd deze hond ingezet bij de jacht op veerwild en in de valkenjacht. Via Frankrijk, Spanje en Vlaanderen kwam deze voorstaande jachthond terecht bij de Duitse Vorstenhoven. In Duitsland is in 1897 de aanzet gegeven om te komen tot een rasstandaard. Vandaar ook de naam Duitse Staande. De belangrijkste jachteigenschap is het voorstaan van het wild. Tegenwoordig wordt de Duitse Staande Korthaar wereldwijd ingezet als allround jachthond, maar is ook voor vele niet jagende mensen een actieve prettige sociale huishond.

Ras omschrijving van een Duitse Staande Hond Korthaar

De Duitse Staande Korthaar is een edele, harmonische hond, waarvan de lichaamsbouw instaat voor kracht, uithoudingsvermogen en snelheid.  Een eerlijke houding, vloeiende belijning, droog hoofd, goed gedragen staart, strakke, glanzende huid en ruim uitgrijpende harmonische bewegingen onderstrepen zijn adel. De Duitse Staande Korthaar is er in meerdere kleurschakeringen. Het meest zie je bruinschimmel met platen, maar ook volledig bruin en zwart en combinaties binnen de kleuren komt voor.  De vacht van de korthaar is kort en dicht, en moet stevig en hard aanvoelen. Gemiddeld wordt de Duitse Staande Korthaar 10-12 jaar, maar ouder is ook zeker geen uitzondering.   

Karakter van een Duitse Staande Hond Korthaar

De Duitse Staande Korthaar heeft een vast, evenwichtig, betrouwbaar, ingetoomd temperament, noch zenuwachtig, schuw of agressief. Deze eigenschappen maken hem tot een vriendelijke snel lerende hond met veel energie.  Door zijn passie slimheid en betrouwbaarheid, is de korthaar een wereldwijd zeer geliefde jachthond, die ook nog eens prima functioneert als actieve huishond.    

FCI Informatie

FCI groep 7: Voorstaande honden

Bron: Raad van Beheer.