Duitse Herdershond Stokhaar

Door Mijn gezonde hond
-

De Duitse Herdershond is in Duitsland eind 19e eeuw tot stand gekomen door het samenvoegen van uit verschillende streken afkomstige typen honden. Al deze typen honden waren werkzaam bij de schaapskuddes. Het was voornamelijk Rittmeister Max von Stephanitz die veel energie stak in het creëren van wat al snel een zeer veelzijdig gebruikshondenras werd.

Ras omschrijving van een Duitse Herdershond Stokhaar

De Duitse Herdershond is een middelgrote herdershond met een anatomische opbouw die hem in staat stelt om urenlang te draven. Oorspronkelijk was hij voornamelijk wolfsgrauw, maar al snel werd de zwart met bruine kleurslag populair. Ook zwart is een toegestane kleur.Reuen behoren een schofthoogte te hebben van 60 - 65 cm en een gewicht tussen 30 - 40 kilo. Teven hebben een schofthoogte van 55 - 60 cm en een gewicht tussen 22 - 32 kilo. De meeste exemplaren bereiken in goede gezondheid leeftijden van rond de 12 jaar of hoger.

Karakter van een Duitse Herdershond Stokhaar

Als werkhond bij uitstek is hij in staat om vele taken te verrichten. Hierbij is hij de mens op velerlei terreinen dienstbaar. Boven alles blinkt hij uit als sociale gezinshond die zich uitstekend aanpast en makkelijk te verzorgen is. Wel moet je hem voldoende beweging geven en er voor waken dat hij niet te zwaar wordt.

FCI Informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Bron: Raad van Beheer.