Drentsche Patrijshond

Door Mijn gezonde hond
-

De Drentsche Patrijshond is een staande jachthond. Het ras is vanaf de 16e eeuw ontstaan uit de Spioenen, staande honden die via Frankrijk uit Spanje zijn gekomen. In Nederland werden ze Patrijshonden genoemd. De honden werden vooral in Drenthe gehouden bij boerengezinnen die over een jachtgebied beschikten. Deze gezinnen hadden behoefte aan één hond die voor meer taken geschikt was. De hond moest het erf bewaken, trok de melkkar en dreef het vee mee naar de stal, maar werd vooral ook gebruikt om te jagen. De combinatie van allround jachthond, erfhond en gezinshond maakt de Drent veelzijdig en uniek.

Ras omschrijving van een Drentsche Patrijshond

De Drent heeft een krachtige lichaamsbouw en is goed gespierd. Hij heeft een wigvormige snuit met tamelijk droge lippen. De kleur van de vacht is wit met bruine platen, de vacht is redelijk kort op het lichaam en wat langer op de oren, de hals, de borst en aan de voor- en achterbenen. De Drent heeft een volle, bossige staart.

Karakter van een Drentsche Patrijshond

Samenvattend kan het karakter van de Drent beschreven worden als: gevoelig, intelligent, nieuwsgierig, vrolijk, aanhankelijk maar wel eigenwijs. Door die eigenzinnigheid  is hij niet altijd gemakkelijk te trainen en vereist hij het nodige geduld. Hij zoekt, vooral in de puberteit, de grenzen op van wat zijn baas toestaat. Deze vriendelijke maar temperamentvolle hond heeft een baas nodig die consequent is en leiding geeft. Het is een echte familiehond en kindervriend. Lichtelijk eigenwijs, dat wel. De Drent is tevens een hond om mee te sporten. Met hardlopen of aan de fiets doet u hem een groot plezier.

FCI Informatie

FCI groep 7: Voorstaande honden

Bron: Raad van Beheer.