Deerhound

Door Mijn gezonde hond
-

Vanaf de 15e eeuw zijn verhalen bekend over grote, ruwharige honden die de strijd aangingen met het edelhert. In de loop der jaren is de Deerhound veranderd van een pure werkhond in een show- en gezelschapshond, alhoewel hij het jachtinstinct zeker niet is kwijtgeraakt. Met name bij coursing komen de geëigende jachtcapaciteiten uit de verf.

Ras omschrijving van een Deerhound

De Deerhound is één van de grootste windhondenrassen. Menigmaal wordt hij door niet-kenners als een wat fijnere Ierse Wolfshond gezien of als een ruwharige Greyhound. In vergelijk tot de Ierse Wolfshond is vooral het hoofd fijner besneden. Hij is echter beduidend groter en is voorzien van een zwaarder beendergestel dan de Greyhound. Een Deerhound is ruig behaard, maar niet overdadig. Een donkere vorm van blauwgrijs komt het meest voor.

Karakter van een Deerhound

Het karakter laat zich omschrijven als zacht en vriendelijk. Hij is gehoorzaam, maar is niet slaafs. De Deerhound leert gemakkelijk iets aan en combineert dat met een wil om te behagen. Hij is gemakkelijk op te voeden en blaft zelden. Hij is volgzaam en heeft een goed temperament. Hij mag nooit een achterdochtige inborst hebben, agressief zijn of nerveus. In huis, tussen de mensen waar bij voorkeur tussen vertoeft, is hij rustig. Maar zodra een Deerhound zijn huis heeft verlaten, heeft hij veel aandacht voor de omgeving. In buitengebieden kan zijn jachtlust zeker ook de kop opsteken. Als de prooi echter uit beeld is, zal hij bij u terugkomen.   

FCI Informatie

FCI groep 10: Windhonden

Bron: Raad van Beheer.