Dandie Dinmont Terrier

Door Mijn gezonde hond
-

De Dandie Dinmont Terrier is ontstaan in de grenstreek van Engeland en Schotland.  Het een van de oudste terrierrassen; rond 1700 werd er al over deze terriers geschreven. De Dandie werd gebruikt voor het stropen en het jagen op dassen en vossen. Het is aan de schrijver Sir Walter Scott te danken dat de Dandie Dinmont Terrier zijn huidige naam kreeg. Dandie Dinmont is een karakter uit de roman Guy Mannering.

Ras omschrijving van een Dandie Dinmont Terrier

De Dandie is zonder meer een grappige verschijning. Het hoofd is heel kenmerkend voor het ras, stevig gebouwd en groot, maar wel in verhouding. Het hoofd wordt gedomineerd door een zijdeachtige topknot. De ogen zijn groot en donker en zeer opvallend. Ze hebben goed ontwikkelde kaken en behoren een schaargebit te hebben. De ruglijn heeft de vorm van een liggende slappe letter ‘S’. De rug valt omlaag bij de schouders en gaat weer omhoog bij de lendenen en loopt daarna weer af naar de staartaanzet. De staart heeft een fraaie bevedering. Er komen twee kleuren voor: peper en mosterd. De peperkleur is donker blauwzwart tot licht zilvergrijs met een weelderige zilverwitte kuif. De mosterdkleur is roodbruin tot bleek beige met een weelderige roomwitte kuif. De schofthoogte van de Dandie is 20-28 cm en het gewicht ligt tussen 8-11 kilo. De gemiddelde leeftijd ligt op 12-13 jaar.

Karakter van een Dandie Dinmont Terrier

De Dandie is een sportieve, zelfstandige, vastberaden, eigenwijze en toegewijde hond. Hij heeft iets ‘menselijks’, zowel in zijn uiterlijk als in zijn karakter. Zijn blaf doet een veel grotere hond vermoeden. Het is ook een zeer waakse hond. Laat je niet door zijn maat misleiden. Dandies moeten weten wie er de baas is, want dikwijls proberen ze je te slim af te zijn. De Dandie Dinmont Terrier is ook sociaal (mits goed opgevoed), op vrijwel een voorbeeldige manier. Hij zoekt geen ruzie met honden die hij tegenkomt. Het moet wel "klikken" met andere huisgenoten (honden) anders kan hij zijn mannetje staan. Hun grote gehechtheid aan de baas maakt dat ze het alleen gelaten worden maar moeilijk kunnen verkroppen. Ze zullen misschien niet gaan ‘huilen’ van verdriet, maar wel hun ergernis luchten op wat zoal voorhanden is aan stuk te bijten artikelen. De Dandie is buitengewoon geschikt als familiehond. Hij is aanhankelijk, op het overdreven af, leergierig en opgewekt.

FCI Informatie

FCI groep 3: Terriers

Bron: Raad van Beheer.