Clumber Spaniel

Door Mijn gezonde hond
-

De herkomst van de Clumber Spaniel is niet met zekerheid te achterhalen. De legende wil dat de voorouders een thans uitgestorven Spanielsoort uit de Alpen en een Basset zijn. Het ras ontstond in Frankrijk op het landgoed van de Hertog de Noailles, waar het in de meutes werd gebruikt als drijfhond of apporteur. Bij het uitbreken van de Franse Revolutie (1789) bracht de hertog al zijn honden naar zijn vriend, de Hertog van Newcastle, waar ze werden gehuisvest op het landgoed "Clumber Park". Daar hebben ze hun naam aan te danken.

Ras omschrijving van een Clumber Spaniel

De zwaarste van de Spaniel-familie en volgens zijn bewonderaars de aristocraat onder de jachthonden. Opvallend zijn het vierkante, massieve hoofd met het druivenbladvormige oor, de bedachtzame uitdrukking en het lange, laaggebouwde, zware lichaam. Toch is het een levendige hond.

Karakter van een Clumber Spaniel

Een stoïcijnse hond, zeer goedhartig, bijzonder intelligent. Hij is standvastig, betrouwbaar en waardig. Iets afstandelijker dan de andere Spaniels, maar altijd vriendelijk en nooit agressief.

FCI Informatie

FCI groep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Bron: Raad van Beheer.