Cesky Fousek

Door Mijn gezonde hond
-

De Cesky Fousek (spreek uit als tsjeskie foosek) is een jachthond behorend tot de familie van de ruwharige continentale staande honden. Hij heeft een rijke geschiedenis en stond waarschijnlijk aan de basis van de ruwharige staande honden. Hoe kwam de Fousek aan zijn naam? ‘Cesky’ geeft aan dat hij uit Tsjechië afkomstig is. ‘Fousek’ is Tsjechisch voor baard en duidt op de duidelijk ontwikkelde snor, baard en wenkbrauwen.

Ras omschrijving van een Cesky Fousek

De Cesky Fousek is een middelgrote ruwharige continentale staande jachthond met aangeboren eigenschappen voor veld-, bos-, en waterwerk. Hierdoor kan de hond veelzijdig, zowel voor als na het schot, in de jacht gebruikt worden.Ondanks zijn aangeboren passie voor roofwild is hij relatief gemakkelijk te trainen en te leiden. De Fousek hecht zich sterk aan zijn baas en is zeer aanhankelijk ten opzichte van zijn familie. Het is een edele hond met een zachte en vriendelijke expressie, maar zijn algehele verschijning verraadt souplesse en daadkracht.

Karakter van een Cesky Fousek

In het veld is de Cesky Fousek een harde werker en is daarbij hard voor zichzelf. Door jachtpassie gedreven heeft hij geen problemen met doornstruiken en koud water. Hij kan, schijnbaar onvermoeibaar, de hele dag jagen.

FCI Informatie

FCI groep 7: Voorstaande honden

Bron: Raad van Beheer.