Cão de Agua Português

Door Mijn gezonde hond
-

De Portugese Waterhond is een hond die vroeger aan de Portugese kust veel werd gebruikt aan boord van vissersboten. Door zijn uitstekende zwem- en duikkwaliteiten waren deze honden naast compagnon ook manusje van alles aan boord. In het begin van de twintigste eeuw raakt het ras bijna uitgestorven door de oprukkende modernisering van de scheepvaart. In 1932 is begonnen met het weer terugfokken. Momenteel komt het ras voor in vele landen over de wereld en zijn er duizenden in Amerika.

Ras omschrijving van een Cão de Agua Português

De Portugese Waterhond is een goed geportioneerde stoere en gespierde middelgrote hond. Hij heeft een diepe borst met lange en goed gewelfde ribben, brede schoft en korte stevige rug, krachtige gespierde dijen en een elegante buiklijn. De voeten zijn rond en tamelijk plat en de tenen hebben goed met haar bedekte zwemvliezen.

Karakter van een Cão de Agua Português

De Portugese waterhond heeft een grote territoriumdrift, wat inhoudt dat hij waaks en verdedigend is. Om deze neiging tot agressie in de hand te houden is het nodig dat hij streng en consequent wordt opgevoed als pup. Het is een hond die duidelijk moet weten wie de baas is. Mede daarom is het essentieel dat al in het nest wordt begonnen met de socialisatie. Rond 2 tot 3 jaar wordt de hond qua karakter meer stabiel.

FCI Informatie

FCI groep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Bron: Raad van Beheer.