Briquet Griffon Vendéen

Door Mijn gezonde hond
-

De Briquet Griffon Vendéen (BGV) is qua maat een middenslag hond. Hij is een harmonieuze verkleining van de Grand Griffon Vendéen. Hij heeft echter een breder en korter hoofd en minder lange oren. Hij geeft de indruk van kracht en souplesse. Tijdens de beide wereldoorlogen ging het ras bijna verloren, maar de heren Sellier en Guillème fokten het ras weer terug. De oorsprong van de Briquet ligt in het verleden, maar bekend is, dat graaf Christian d’Elva al in de 19e eeuw een meute Briquets had.

Ras omschrijving van een Briquet Griffon Vendéen

De Briquet Griffon Vendéen is een compacte hond met een schofthoogte van 48 – 55 cm. Hij geeft een indruk van kracht en souplesse. Het is een uitstekende en veelzijdige jachthond. Hij kan het wild bijeenbrengen, opjagen, insluiten, enzovoorts. Voor de jager een ideale metgezel.

Karakter van een Briquet Griffon Vendéen

De BGV is intelligent en dapper, geeft niet op en weet zichzelf te redden in praktisch alle omstandigheden. Hij heeft ondernemingsgeest en neemt zelf initiatieven. Hij is in individualistisch en eigenzinnig. Hoewel de BGV qua maat en zijn hang naar gezelligheid geschikt lijkt als huishond, moet men zich wel bedenken, dat hij een echte gebruikshond is. Hij zal zich dan ook zeker laten gelden als er weinig of niets met hem wordt ondernomen. Hij heeft meer dan de Petit Bassets Griffon Vendéen en Grand Bassets Griffon Vendéen bezigheden nodig die bij een jachthond passen.

FCI Informatie

FCI groep 6: Lopende honden en zweethonden

Bron: Raad van Beheer.