Briard

Door Mijn gezonde hond
-

De geschiedenis van de Chien de Brie, zoals hij ook wel wordt genoemd, verdwijnt in de mistflarden van het grijze verleden. Al eeuwen trekken ruigharige Briard-achtige honden met de nomadische schaapskuddes mee, vooral in Frankrijk. In WO I werd de Briard gebruikt als berichthond, Rode Kruishond en om karretjes met munitie te trekken.

Ras omschrijving van een Briard

De Briard is een imposante, levendige en elegante verschijning. Het is een middelgrote, stevig gebouwde, langharige herdershond. Hij is zo sterk behaard, dat men van zijn hoofd vaak niet meer ziet dan zijn donkere neus, zijn tong en af en toe de glinstering van zijn ogen. En de oren, die als de hond alert is, constant in beweging zijn. In Nederland is het couperen van de oren verboden. De ruim behaarde staart wordt laag gedragen, met een haak erin. Aan de achterpoten heeft de Briard dubbele wolfsklauwen.

Karakter van een Briard

De Briard is alert, waakzaam en moedig, zelfstandig en vaak dominant, verder zeer trouw en `honkvast´. Zijn evenwichtige, wendbare en leergierige aard samen met onvermoeibare inzet en zelfstandige manier van werken maakten hem bij de schaapsherder zeer geliefd. Door zijn aangeboren voorzichtigheid tegenover moeilijkheden is hij zeer geschikt voor dit werk.

FCI Informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Bron: Raad van Beheer.