Bracco Italiano

Door Mijn gezonde hond
-

De Bracco is ontstaan uit lichtvoetige Noord-Afrikaanse windhonden en zwaardere Mastiff honden. Beschrijvingen van honden met het Bracco-uiterlijk kwamen al rond 400 voor Christus voor. Tot de middeleeuwen was de Bracco in Italië een geliefde allround jachthond. Hij werd ingezet op bijna elk denkbaar wild. Door zijn veelzijdigheid was bij bovendien zeer geliefd bij fokkers die bepaalde jachteigenschappen in hun ras wilden inbrengen. Het is daarom waarschijnlijk dat bij 90% van alle huidige staande honden Bracco-bloed door de aderen stroomt.

Ras omschrijving van een Bracco Italiano

De Bracco Italiano heeft een gewicht van 25 tot 40 kilo en een schofthoogte van 55 tot 67 cm. Het is een krachtige hond van goede verhoudingen. De gangen zijn los, de draf uitgrijpend (met grote passen) en snel. Hij heeft goed ontwikkelde spieren. Als hij jaagt, draagt hij zijn hoofd betrekkelijk hoog; zijn neus komt daarbij iets boven de ruglijn. De uitdrukking is ernstig, goedaardig en schrander. Het is een robuust gebouwde jachthond, een volhardende werker met een uitstekend reukvermogen. Als je hem ziet lopen in het veld is hij met zijn verlengde snelle draf, geheven hoofd en de neus fier in de lucht een plaatje om te zien. 

Karakter van een Bracco Italiano

De Bracco Italiano heeft veel beweging nodig. Onderneem dan ook veel activiteiten met je hond. Er zijn bijvoorbeeld veel gehoorzaamheidscursussen, annex werkcursussen, die heel prettig zijn voor de relatie tussen baas en hond. De Bracco komt het meest tot zijn recht als hij kan jagen, samen met de baas; volg daarvoor een jachtgehoorzaamheidscursus. Voed de Bracco met zachte hand, maar wel consequent op. Hij is gevoelig voor de menselijke stem. Hij heeft een strenge maar rechtvaardige leider nodig om zelfverzekerd door het leven te kunnen gaan. Trainingen gebaseerd op belonen in plaats van straffen passen het beste bij deze hond. Ook moeten de trainingen gevarieerd zijn; een Bracco Italiano is snel verveeld. De Bracco Italiano is een fijne huisvriend(in), met een evenwichtig, meegaand, intelligent en zachtaardig karakter. 

FCI Informatie

FCI groep 7: Voorstaande honden

Bron: Raad van Beheer.