Berghond van de Maremmen

Door Mijn gezonde hond
-

De Berghond van de Maremmen en Abruzzen komt, zoals zijn naam al aangeeft, uit de streken Maremma en Abruzzo in Italië. De Maremma is het zuidelijke gedeelte van Toscane, een streek aan de kust gelegen ten noorden van Rome. De Abruzzen is een gebergte ten oosten van Rome. Deze honden werden gefokt en gebruikt om de schaapskudde te beschermen en te verdedigen tegen aanvallen van wolven, beren en andere rovers. Met name in Amerika en Australië worden ze ook vandaag de dag nog als werkhond gebruikt. In Nederland wordt hij vooral als huishond gehouden en is hij een goede bewaker van huis en haard. Hij is van nature gewend aan veel ruimte en moet in ieder geval een grote tuin ter beschikking hebben.

Ras omschrijving van een Berghond van de Maremmen

De Berghond van de Maremmen en Abruzzen heet officieel Cane da Pastore Maremmano-Abruzzese. In veel landen noemen ze hem ook wel Maremma of Maremmano. Het is een grote, stevige hond, met een halflange, witte vacht. Hij heeft een majestueus en gedistingeerd uiterlijk. Zijn hoofd is groot en moet lijken op een ijsbeer. Zijn ogen zijn klein en amandelvormige ogen en hij heeft driehoekige, hangende oren. De Maremmano-Abruzzese is een sterke, gespierde hond die niet grof, zwaar of plomp mag zijn. Reuen worden 65-73 cm en wegen zo’n 40-45kg; teven worden 60-68 cm en wegen 35-40 kg. De Maremmano-Abruzzese wordt met gemiddeld 13 tot 14 jaar relatief oud.

Karakter van een Berghond van de Maremmen

Zijn aard is kalm en goedmoedig, bedachtzaam, maar fel tegen vijanden van zijn kudde. Hij is een goede waker over huis en bewoners, aanhankelijk voor de baas. Hij kan goed met kinderen en andere huisdieren overweg. Hij is eigenwijs, zelfstandig en intelligent en heeft daarom vooral een consequente opvoeding nodig.

FCI Informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Bron: Raad van Beheer.