Bergamasco

Door Mijn gezonde hond
-

De Bergamasco is een van origine Italiaans ras. Hij kent slechts een klein verspreidingsgebied dat zich hoofdzakelijk bevindt in de Noord-Italiaanse Alpen rondom de stad Bergamo. Vroeger vergezelden deze honden de kuddes schapen die in het voorjaar vanuit Italië naar de Zuid-Zwitserse alpenweiden trokken. Daar bleven ze de hele zomer; in de herfst trokken ze weer terug naar Italië. Toen de schapentrek verdween, vond dit ras zijn bescheiden werk bij de koeien. Nog steeds worden zij daar op kleine schaal voor gebruikt in zowel Italië als Zwitserland.

Ras omschrijving van een Bergamasco

De Bergamasco is een uitgesproken drijver, die de kudde bijeenhoudt en vooruit drijft. Hij doet dat samen met de herder. De meeste Bergamasco’s zijn nu voornamelijk huishond. Ze hebben een opmerkelijke vacht, waar men houdt of waar men niet van houdt. Het is een rustieke hond met een lange, overvloedige en vervilte vacht, evenredig gebouwd met lichaamscontouren die ongeveer in een vierkant liggen. De hoogte is 58-62 cm voor de reu en 54-58 cm voor de teef.

Karakter van een Bergamasco

Deze honden worden nog maar relatief kort als huishond gehouden en hebben veel van hun authentieke eigenschappen behouden. Ze werkten vroeger tamelijk zelfstandig en vaak naar eigen inzicht. Deze inbreng willen ze vandaag de dag ook graag hebben bij hun werk voor en met de baas. Hij wordt dus geen klakkeloos gehoorzamende en slaafse hond.Bergamasco’s zijn mensgericht en willen graag gezelschap om zich heen. Ze zijn vriendelijk, vrolijk en opgewekt van aard en altijd in voor een spelletje. Hij is verdraagzaam, ook tegenover andere honden.Ze zijn zeer waaks en zeer honkvast aan het eigen terrein. In de omgang is hij gemakkelijk, al zal niet iedereen zijn eigenzinnigheid waarderen. Besef dit goed voordat je een hond van dit ras aanschaft. Hun aard is het best samen te vatten als: opgewekt, zelfbewust en eigenzinnig.

FCI Informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Bron: Raad van Beheer.