Beauceron

Door Mijn gezonde hond
-

De huidige Beauceron stamt regelrecht af van de honden die in de negentiende eeuw, en waarschijnlijk al veel eerder, in gebruik waren bij de boeren en buitenlui in de streek ten zuiden van Parijs. De oorsprong ligt in het hoeden en bewaken van de schapen en andere veekuddes. De huidige Beauceron beschikt nog steeds over de eigenschappen die daarvoor nodig zijn, maar kan, onder de juiste omstandigheden, ook een geschikte gezinshond zijn.

Ras omschrijving van een Beauceron

De Beauceron is een forse, rustieke herdershond, die goed gebouwd is. Door zijn imposante verschijning dwingt hij veelal respect af. Ondanks de forse bouw is hij verrassend lichtvoetig, atletisch en gemakkelijk in zijn beweging. Hij is goed gespierd en heeft stevige botten. Zijn donkere ogen hebben een rustige en verstandige uitdrukking. Hij heeft halfhangende oren die niet meer gecoupeerd worden zoals vroeger. Zijn staart reikt minimaal tot de hak en het onderste gedeelte buigt iets op, de zogenaamde “J”. Aan de achterpoten heeft hij dubbele Hubertusklauwen.Reuen kennen een schofthoogte tussen de 65 en 70 cm en teven zijn 61 tot 68 cm hoog. Het gewicht moet evenredig met de hoogte zijn; wenselijk is een gewicht tussen de 30 en 50 kilo.

Karakter van een Beauceron

Het karakter van de Beauceron is braaf, onverschrokken en fijngevoelig met een nadrukkelijke behoefte aan contact met zijn baas. Een heeft behoefte aan een baas die hij gehoorzaamt maar die zijn neiging zelfstandig te reageren op situaties waardeert en in goede banen kan leiden zonder dat initiatief te bestraffen. Een Beauceron opvoeden kan de eerste anderhalf tot twee jaar erg veel tijd en energie kosten. Benader een Beauceron zorgvuldig en consequent, met een zeer vaste maar nooit harde hand. Het is een “chien rustique”, een plattelandshond en hij heeft een grote hekel aan een onrustige baas die in hectische toestanden verzeild raakt. Bij gebrulde bevelen en bruut optreden van zijn eigenaar zal hij in de war raken, zenuwachtig worden en soms zelfs bang en/of agressief. Agressiviteit wordt in rasstandaard uitdrukkelijk als ongewenst beschreven, net als overdreven schuwheid. Helaas komen angst en agressie wel voor binnen het ras.Voor de fokkerij stelt de Beauceron Club Nederland een rasgedragstest verplicht. 

FCI Informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Bron: Raad van Beheer.