Basset Artésien Normand

Door Mijn gezonde hond
-

De Basset Artésien Normand (ook wel Franse Basset) vindt zijn oorsprong in Frankrijk (regio's Normandië en Artois). Van origine is hij een meutehond. Hierdoor heeft hij het talent om goed met andere honden om te kunnen gaan. Hij heeft een zeer sociale instelling. Een echte allemansvriend. De Franse Basset is voortgekomen uit de Basset d’Artois, een eeuwenoud ras, ingezet voor de jacht op klein wild. Met zijn korte benen is hij niet snel en daardoor geschikt voor de jacht te voet.

Ras omschrijving van een Basset Artésien Normand

Een verschijning met allure; alsof hij zo uit een schilderij is gestapt. Hij heeft een prachtig adellijk hoofd, gesierd met lange soepel vallende oren. Zijn sprekende ogen en vriendelijke blik geven hem een zachte uitstraling. Een lage, stevige hond met een gestrekte bouw. Glanzende, kortharige vacht, meestal  driekleur. Zijn schofthoogte ligt tussen de 30 en 36 cm. Een volwassen Basset weegt circa 18 kilo. Hij wordt gemiddeld 13 jaar oud, maar 15 jaar is geen uitzondering.

Karakter van een Basset Artésien Normand

De Franse Basset is van oorsprong een meutehond. Dat geeft hem een vriendelijk, vrolijk en sociaal karakter. Hij is een echte gezinshond, zeer aanhankelijk, dol op kinderen, een allemansvriend. Thuis is hij een rustige kameraad, buiten is hij levendig. Hij heeft geen spoor van nervositeit in zich. Door zijn talent om zelfstandig als ‘lopende hond’ te werken, kan hij wat eigenzinnig zijn. Dat is ook één van zijn charmes. Een consequente en vriendelijke opvoeding in combinatie met zijn grote genegenheid voor zijn baas maken hem tot een gehoorzame huisgenoot. Hij is schrander en leert spelenderwijs. Echter, slaafse gehoorzaamheid past niet bij hem. Een strenge aanpak zal zijn fierheid krenken. Dagelijks een flinke wandeling vindt hij heerlijk.

FCI Informatie

FCI groep 6: Lopende honden en zweethonden

Bron: Raad van Beheer.