Barsoi

Door Mijn gezonde hond
-

De Barsoi, ook wel ‘hond der Tsaren en Tsaar der honden’ genoemd, is van oorsprong een Russische windhond. Het ontstaan van het ras is een geleidelijk proces geweest dat tot in 1260 terug te volgen is. ‘Barsoi’ was aanvankelijk een verzamelbegrip voor allerlei soorten windhonden. Ook hebben er een tijdlang verschillende typen Barsois naast elkaar bestaan. De huidige Barsoi stamt af van de Perschino-Barsoi die rond 1890 werd ontwikkeld in de jachtkennel van groothertog Nicolas Nikolaievitch. De Barsoi is van oorsprong de jachthond van de adel op wolven hazen, konijnen en vossen. De eerste Barsois kwamen rond 1874 naar Nederland.

Ras omschrijving van een Barsoi

De Barsoi is een grote, langharige windhond. Reuen hebben een schofthoogte van 75 – 85 cm, teven 68 – 78 cm. Maar ondanks deze grootte is hij een toonbeeld van snelheid, elegantie en aristocratie. De vacht is zijdeachtig, zacht en soepel met golvende, grove krullen. Alle kleurencombinaties met uitzondering van blauw en chocoladebruin zijn toegestaan.

Karakter van een Barsoi

De Barsoi is een grote, sterke, zelfbewuste hond. Zijn karakter wordt wel met dat van een kat vergeleken. Hij is zelfstandig en onafhankelijk, soms op het arrogante af. Hij heeft in het dagelijks leven een rustig en evenwichtig karakter en kan heel aanhalig zijn voor zijn eigen mensen. In de loop van de jaren zijn de karakters van de in Nederland gefokte honden duidelijk zachter geworden. Maar hij is zeker geen allemansvriend. Bij het zien van wild kan zijn jachtdrift plots opkomen. De Barsoi reageert niet goed op bevelen en commando’s. Hij is niet geschikt voor mensen die willen dat een hond ‘luistert’. Hij moet op basis van consequent wederzijds respect en vertrouwen worden opgevoed. Een goede socialisatie is daarbij van groot belang. Ook mogen zij nooit zonder toezicht met kleine kinderen alleen gelaten worden. Onder elkaar kunnen Barsois het over het algemeen goed vinden. Rassen met een wolfachtig uiterlijk en kleine hondjes kunnen zijn jachtinstinct prikkelen. De Barsoi wordt vooral gebruikt voor coursing (jacht op nephaas); voor baanrennen is hij minder geschikt.

FCI Informatie

FCI groep 10: Windhonden

Bron: Raad van Beheer.